NIŠTŠTA VIŠE NEĆE BITI KAO PRIJE: Rusija i Kina složno uz Srbiju protiv Rezolucije o Srebrenici - Volim Podgoricu

NIŠTŠTA VIŠE NEĆE BITI KAO PRIJE: Rusija i Kina složno uz Srbiju protiv Rezolucije o Srebrenici

Antisrpska rezolucija o Srebrenici koju je pripremila Velika Britanija naišla je juče u Savjetu bezbjednosti na “žestoku” blokadu Rusije i Kine. Prvo je Moskva zaprijetila vetom, zatim je Peking izdejstvovao odlaganje sjednice.

Diplomatski rat velikih sila razbuktao se još tokom ranog jutra u Njujorku, a kako javljaju svjetske agencije, atmosfera uoči Savjeta bezbjednosti podsjećala je na partiju pokera u kojoj su države članice iz minuta u minut “podizale ulog”.

Novinar UN Erol Avdović kaže da su se predstavnici velikih “gledali preko nišana”.

– Sve je izgledalo kao partija pokera u kojoj se gleda kada će neko trepnuti. Zvanična Moskva je zaprijetila vetom. Sergej Lavrov je direktno nazvao London i zaprijetio da će spriječiti glasanje, ipak Britanci su bili odlučni da nastave sa rezolucijom. Rusi nisu očekivali toliku odlučnost Engleza i onda su u igru uskočili Kinezi – prenosi Adović.

Peking je kategorično zatražio odlaganje zbog neprimjerenog teksta rezolucije.

Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH, saopšteno je iz kineske diplomatske misije u Njujorku.

Na taj način je, za sada, spriječen zločinački pokušaj Britanije da se Srbi jedini na svijetu žigošu kao genocidan narod.
Stručnjak za međunarodno pravo Miodrag Živković kaže za Informer da je sada jasno da Srbija ima moćne saveznke među velikim silama. To je, kaže Živković, najbolja moguća spoljnopolitička vijest koja je mogla da stigne u Srbiju, piše Informer.

– Podrška Kine pokazuje da je ta velesila naš strateški partner. Ovo, takođe, učvršćuje savezništvo Kine i Rusije, a ovdje je očigledno dogovor bio da se Rusija manje eksponira. Nama svakako ide u prilog što imamo ovako moćne zaštitnike i što ćemo ih u buduće imati – napominje Živković.

Bivši ambasador Srbije u BiH Ninoslav Stojadinović smatra da je jedinstven stav Rusije i Kine po pitanju rezolucije o Srebrenici pokazuju da stvari u svijetu da nikada više neće biti iste kao prije godinu ili dvije.

– Svijet će u najmanju ruku biti bipolaran, a SAD, Rusija, EU i Kina moraće o svemu da se dogovaraju. Nikada više jedna supersila neće odlučivati o svemu, kao što je od raspada SSSR doskora bio slučaj – objašnjava Stojadinović, dodajući da je rezolucija bila zapravo perfidan pokušaj Velike Britanije da se Republika Srpska predstavi kao genocidna tvorevina, pa samim tim i ukine, a BiH unitarizuje.

(Telegraf.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com