Predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević: Džomić je trebalo da ostane u Crnoj Gori - Volim Podgoricu

Predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević: Džomić je trebalo da ostane u Crnoj Gori

Si­gur­no je da su po­sto­ja­li raz­lo­zi za iz­da­va­nje pri­vre­me­ne mje­re po ko­joj je od­lu­če­no da protojerej stavrofor Ve­li­bor Džo­mić osta­ne u Cr­noj Go­ri do okon­ča­nja sud­skog po­stup­ka, ali je on u mo­men­tu do­no­še­nja te od­lu­ke već bio van dr­ža­ve, uka­za­la je pred­sjed­ni­ca Uprav­nog su­da Bran­ka La­ko­če­vić.

Ona je u raz­go­vo­ru za „Dan” is­ta­kla da se pri­vre­me­na mje­ra do­no­si da bi obez­bi­je­di­la po­sto­je­će sta­nje u od­re­đe­noj stva­ri, ka­ko ne bi na­stu­pi­le štet­ne po­sle­di­ce ili ne­nadok­na­di­va šte­ta.
Na pi­ta­nje da li sma­tra da su na ova­kav na­čin na­sta­le štet­ne po­sle­di­ce, La­ko­če­vićeva je od­go­vo­ri­la po­tvrd­no i do­da­la da je u to­me svr­ha pri­vre­me­ne mje­re.
– Ta pri­vre­me­na mje­ra bi­la je od­re­đe­na da Džo­mić osta­ne u Cr­noj Go­ri, a on ju je već bio na­pu­stio. Sud su­di na osno­vu po­da­ta­ka ko­je ima u spi­si­ma pred­me­ta i on u tom tre­nut­ku ni­je imao po­da­tak da li se Džo­mić na­la­zi u Cr­noj Go­ri ili ne. Sta­nje u spi­si­ma je bi­lo ta­kvo da su su­di­je od­lu­či­le da on osta­ne, ali si­gur­no je da su po­sto­ja­li raz­lo­zi za iz­da­va­nje pri­vre­me­ne mje­re po ko­joj je od­lu­če­no da Džo­mić osta­ne u Cr­noj Go­ri. Me­đu­tim, ko­li­ko ja znam, u mo­men­tu do­no­še­nja te od­lu­ke on ni­je bio u Cr­noj Go­ri. Znam da je pri­vre­me­na mje­ra gla­si­la da on osta­ne u Cr­noj Go­ri, ne da se vra­ti, ne­go da osta­ne – iz­ja­vi­la je La­ko­če­vi­će­va.

Ona je ka­za­la da je ne­za­hval­no ko­men­ta­ri­sa­ti taj slu­čaj jer pre­su­da još uvi­jek ni­je do­ni­je­ta. Pod­vu­kla je da ne smi­je po­sto­ja­ti kon­ku­ren­ci­ja nad­le­žno­sti iz­me­đu su­da i or­ga­na upra­ve.
– Mo­ra­ju se po­što­va­ti pre­su­de Uprav­nog su­da i mo­ra­ju se stva­ra­ti da­lji me­ha­ni­zmi za po­što­va­nje pre­su­da sva­kog su­da – po­ru­či­la je La­ko­če­vi­će­va.

Na pi­ta­nje ko­li­ko je za­do­volj­na ste­pe­nom iz­vr­še­nja pre­su­da Uprav­nog su­da, La­ko­če­vi­će­va je ka­za­la da se sta­nje ni­je pro­mije­ni­lo u od­no­su na pret­hod­ni pe­ri­od. Ona je na­po­me­nu­la da je i pret­hod­ni pred­sjed­nik Bra­ni­slav Ra­du­lo­vić če­sto uka­zi­vao da po­sto­ji pro­blem u iz­vr­še­nju pre­su­da, na­vo­de­ći da taj pro­blem ni­je pre­po­znat sa­mo u od­no­su na ovaj sud.

– Na­po­me­nu­ću da je ura­đen no­vi za­kon o uprav­nom po­stup­ku, gdje se i u okvi­ru nor­ma­tiv­nog okvi­ra po­ku­ša­va­ju ri­je­ši­ti od­re­đe­ni pro­ble­mi. No­vim za­ko­nom pred­vi­đe­na je mo­guć­nost da dru­go­ste­pe­ni or­gan sa­mo jed­nom mo­že uki­nu­ti od­lu­ku i da u sle­de­ćem slu­ča­ju mo­ra me­ri­tor­no od­lu­či­ti. Je­dan od pred­lo­ga je da se u Za­kon o uprav­nom po­stup­ku une­se od­red­ba o to­me da li Uprav­ni sud mo­že pre­u­zi­ma­ti ulo­gu uprav­nih or­ga­na. Me­đu­tim, tu još po­sto­ji po­le­mi­ka, od­no­sno to je za­kon ko­ji je još u for­mi na­cr­ta i još uvi­jek ni­je pro­šao jav­nu ras­pra­vu. U sva­kom slu­ča­ju, ka­ko bi­smo uspje­li da pro­spje­ši­mo po­što­va­nje pre­su­da su­da ko­ri­sti­će­mo one me­ha­ni­zme ko­je ima­mo, a to je oba­vje­šta­va­nje or­ga­na ko­ji vr­ši nad­zor nad ra­dom uprav­nog or­ga­na, ko­je je ko­ri­stio i pret­hod­ni pred­sjed­nik Uprav­nog su­da – ka­za­la je ona.

Iako je pen­zi­o­ni­sa­ni pred­sjed­nik Uprav­nog su­da Bra­ni­slav Ra­du­lo­vić ra­ni­je uka­zi­vao da Mi­ni­star­stvo unu­tra­šnjih po­slo­va (MUP) pred­nja­či po ne­po­što­va­nju pre­su­da ovog su­da, La­ko­če­vi­će­va je is­ta­kla da sa­da ne bi iz­dva­ja­la ni­je­dan or­gan, jer još ni­je­su ra­di­li ana­li­ze.

– Me­đu­tim, po­sto­je slu­ča­je­vi u ko­ji­ma se ne po­štu­ju pre­su­de Uprav­nog su­da u smi­slu da se ona iz­vr­ši, ali se do­ne­se ista od­lu­ka kao pret­hod­na. For­mal­no se po­stu­pi po pre­su­di su­da, ali su­štin­ski se ne is­po­štu­ju raz­lo­zi ko­je je Uprav­ni sud na­veo u svo­jim od­lu­ka­ma ra­di po­ni­šte­nja – ob­ja­sni­la je La­ko­če­vi­će­va.
Osvr­ću­ći se na ko­men­ta­re dr­žav­nih or­ga­na i ne­vla­di­nih or­ga­ni­za­ci­ja (NVO) ko­ji su se od­no­si­li na rad Uprav­nog su­da i na mo­gu­će vr­še­nje pri­ti­ska na su­di­je pri­li­kom do­no­še­nja od­lu­ka, La­ko­če­vi­će­va je na­po­me­nu­la da u ovom su­du ra­de iste su­di­je ko­je su ra­di­le ka­da je pred­sjed­nik bio Bra­ni­slav Ra­du­lo­vić.

– To su su­di­je ko­je ra­de u vi­je­ću od tro­je su­di­ja i one si­gur­no ni­je­su pod­le­ga­le pri­ti­sku pret­hod­nog pred­sjed­ni­ka, pa ni ovog. To su sa­vje­sni, od­go­vor­ni lju­di, ko­ji svoj po­sao ra­de ka­ko tre­ba – po­ru­či­la je ona.
Na pi­ta­nje da pro­ko­men­ta­ri­še slu­čaj Fon­da za ma­nji­ne i pre­su­da Uprav­nog su­da oko ras­po­dje­le sred­stva, te na­vo­da da ovo ti­je­lo ne po­stu­pa po sud­skim od­lu­ka­ma, La­ko­če­vi­će­va je ka­za­la da će ovaj sud i u na­red­nom pe­ri­o­du ko­ri­sti­ti me­ha­ni­zme ko­ji mu sto­je na ras­po­la­ga­nju ka­da po­sto­je in­di­ci­je da se pre­su­de ne po­štu­ju.

– Po­sto­je slu­ča­je­vi ne­po­što­va­nja pre­su­da i Uprav­ni sud će kao i u pret­hod­nom pe­ri­o­du ko­ri­sti­ti me­ha­ni­zme ko­ji su mu na ras­po­la­ga­nju ka­ko bi upo­zo­rio or­gan ko­ji vr­ši kon­tro­lu nad ra­dom od­re­đe­nih orga­na. Na­rav­no, to će usli­je­di­ti na­kon ana­li­za i sa­gle­da­va­nja da li je to po­ja­va ili se ra­di o od­re­đe­nom ne­sna­la­že­nju i ne­zna­nju lju­di ko­ji po­stu­pa­ju po pre­su­da­ma Uprav­nog su­da – po­ru­či­la je ona.
Ka­ko ka­že, pi­ta­nje po­što­va­nja ili ne­po­što­va­nja pre­su­da Uprav­nog su­da ni­je se pro­mi­je­ni­lo za tri mje­se­ca ot­ka­ko je ona na nje­go­vom če­lu, uka­zu­ju­ći da su me­ha­ni­zmi ko­je je ko­ri­stio pret­hod­ni pred­sjed­nik da­li re­zul­ta­te, iako i da­lje ima ta­kvih slu­ča­je­va.
– Pi­ta­nje po­što­va­nja pre­su­da Uprav­nog su­da pi­ta­nje je vla­da­vi­ne pra­va. Ka­da od­re­đe­ni sud do­ne­se pre­su­du, tre­ba da po­stig­ne­mo cilj da dr­žav­ni i dru­gi or­ga­ni po­štu­ju pre­su­de i da se one ne ko­men­ta­ri­šu u smi­slu, ka­ko smo ima­li pri­li­ku da ču­je­mo, da se una­pri­jed vr­ši pri­ti­sak na rad ti­pa – „vi­dje­će­mo mi ka­ko će­te od­lu­či­ti” i „da li no­vi pred­sjed­nik mo­že da uti­če”. Mi­slim da to ni­je do­bro ni za jed­nu in­sti­tu­ci­ju – sma­tra ona.A.T.

(Dan/foto:slobodnaevropa.org)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com