Crnogorski studenti na kampu u Kini - Volim Podgoricu

Crnogorski studenti na kampu u Kini

Institut Konfučije na Univerzitetu Crne Gore (UCG) dodijelio je stipendije za sedam studenata, koji su počeli svoj boravak u ljetnjem kampu u Kini.

Polaznici kursa kineskog jezika koji su, nakon testa provjere znanja, osvojili najviše bodova, od 6. do 20. jula borave na ljetnjem kampu koji se održava u gradovima Peking i Čangša.

Stipendiju su dobili Martina Antonelić, Anđela Radetić, Mirjana Perović, Iva Šćepanović, Luka Jakovljević, Nina Drobnjak i Miloš Vulikić.

Iz UCG je saopšteno da stipendija pokriva dio troškova puta, hrane, smještaja, prevoza, kratkog kursa i kulturnih aktivnosti.

„Cilj održavanja ljetnjeg kampa je upoznavanje polaznika kurseva sa kineskim jezikom i kulturom – borilačkim vještinama, kaligrafijom, vještinama pravljenja čaja i kineskog pletenja, kroz radionice i predavanja“, kaže se u saopštenju.

Od ove godine, Crna Gora ima svog predstavnika na takmičenju “Kineski most”, međunarodnom nadmetanju u znanju kineskog jezika, kulture i običaja, koje organizuje sjedište Konfucijevih instituta.

Na preliminarnom takmičenju u Crnoj Gori učesnici su izvodili performans povezan sa kineskom kulturom, kao i da se predstave na kineskom jeziku.

Najuspješnije takmičarke bile su Aleksandra Košarac, koja se predstavila tradicionalnim kineskim plesom s lepezama, i Milica Marković koja je na klaviru izvela narodnu kinesku pjesmu „Molihua“.

„Pobjednice učestvuju u polufinalu i finalu takmičenja, uz pokrivene sve troškove puta i boravka u Kini. Takmičenje se održava 15. jula“, saopšteno je iz Univerziteta.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com