Drecun: Članstvom u NATO privlačimo investitore - Volim Podgoricu

Drecun: Članstvom u NATO privlačimo investitore

Članstvo u NATO veoma je značajno za privlačenje stranih investicija, ocijenio je ekonomski analitičar Predrag Drecun. Profesor na Fakultetu za biznis i turizam Rade Ratković smatra da bi ulazak u NATO trebalo da donese benefite i u turizmu.

Juče je sa NATO biznis foruma u Podgorici poručeno da bi učlanjenje naše zemlje u Alijansu bio podstrek stranim investitorima.

Drecun je, u izjavi za Radio Antena M, kazao da investitori vole stabilnost odnosno spokoj za njihovo ulaganje, tj. da je ono pravno osigurano.

“Naravno o ekonomskim rizicima oni vode računa i to je stvar pojedinačnog ulagača, ali politička stabilnost zemlje u koju se ulaže je možda na prvom mjestu po rangiranju kriterijuma koji karakterišu zemlju koja privlači neku investiciju. NATO je organizacija koja ima taj politički prizvuk, gdje morati ispuniti određene kriterijume, a kad ih ispunite onda ste atraktivni za mnoge investitore, jer svi oni znaju da ne možete postati članica ako to ne uradite. Zato je veoma važno da postanemo članica Alijanse. U prilog tome svejdoči primjer Albanije, tj. povećanje investicija otkad je postala članica”, rekao je Drecun.

Drecun je uvjeren da bi kao članica Alijanse, Crna Gora postala mnogo privlačnija američkim investitorima.

“Investitori iz SAD dolaze tek kad se uvjere da su svi problemi riješeni. Amerikanci vole sigurne destinacije, ima i onih koji žele da rizikuju, ali su mnogo više tome skloni investitori sa istoka”, dodao je on.

Profesor na Fakultetu za biznis i turizam Rade Ratković smatra da bi ulazak u NATO trebalo da donese benefite i u turizmu.

“Tamo su najjače emitivne zemlje, Njemačka, Amerika, Francuska, Velika Britanija, skandinavske zemlje. Dakle, ulazimo u društvo najjačih zemalja, čiji gosti drže turizam mediterana. U sadašnjoj situaciji orjentisani smo na region i na istočno tržište i tu imamo lošu ekonomsku poziciju, sezona je kratka, hoteli punom zauzetošću rade do 90 dana”, naglasio je on.

Ratković dodaje da na postojećim tržištima ostvarujemo gubitke te da nam je turizam neodrživ.

“Investicija ima jako malo, a to što ima, sa malim izuzecima one su uglavnom u stanove, što uništava naše turističke resurse. Nadamo se da će se ulaskom u NATO to promijeniti, proširićemo tržište, bićemo u društvu zemalja sa razvijenim standardima, sa drugačijim poslovnim modelima, vjerovatno će se ići više na javno-privatna partnerstva, gdje mora biti uključeno i domaće stanovništvo. Investitori sa zapadnog tržišta slijediće standarde koje primjenjuju u sopstvenim zemljama, održivi razvoj, energetska efikasnost, neće uništavati prirodu. Dakle, ako se budemo znali uklopiti možemo očekivati pozitivne fekete od članstva”, objasnio je profesor Ratković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com