ĐUKANOVIĆ nije tražio bombardovanje Crne Gore (VIDEO) - Volim Podgoricu

ĐUKANOVIĆ nije tražio bombardovanje Crne Gore (VIDEO)

Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO objavio je transkript iz dokumentarnog filma „Pad Miloševića“, koji demantuje tvrdnje izrečene 25, 27. i 28. juna u dnevnom listu „Dan“, 25. i 29. juna u dnevnom listu „Večernje novosti“ i 4. jula u dnevnom listu „Politika“, prema kojima je navodno nekadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bil Klinton izjavio u tom filmu da je bombardovanje Murina 1999. godine tražio Milo Đukanović.

Iz transkripta filma, čiji je autor kompanija „Brook Lapping“, nedvosmisleno se zaključuje: apsolutna je neistina da je Bil Klinton izjavio u filmu „Pad Miloševića“ da je predsjednik Đukanović tražio bombardovanje, kako su to sinhronizovano objavili dnevni listovi „Dan“ i „Večernje novosti“ uz najave na udarnim djelovima naslovnih strana i kako im je nedjelju dana kasnije tercirala „Politika“ – saopštili su iz Komunikacionog tima Savjeta za članstvo u NATO.

Ističu da tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne samo da nije tražio bombardovanje, kako tvrde „Dan“, „Večernje novosti“ i „Politika“, već je decidno rekao u razgovoru sa predsjednikom Francuske Žakom Širakom da je apsolutno protiv bombardovanja Crne Gore.

U prilog istini objavili su, kako navode, djelove originalnog filma sa prevodom na crnogorski kao i relevantni dio stenograma ukupnog intervjua predsjednika SAD Bila Klintona, uključujući i djelove koji nijesu ušli u film.

Tvrdnje „Dana“ i „Večernjih novosti“ jednostavno nema. Dakle, izmišljena je – ističu oni.

Objavili su stenogram kompletnog intervjua predsjednika Francuske Žaka Širaka, uključujući i djelove koji nijesu ušli u film sa istaknutim djelovima u kojima se pominje Crna Gora.

Tvrdnju o kojoj je riječ iznio je Žan-David Levit, diplomatski savjetnik predsjednika Francuske Žaka Širaka, jasno se pri tome ogradivši riječima da je to predsjedniku Klintonu bilo rečeno „navodno“ – kažu u Komunikacionom timu.

Ističu da je tadašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović „decidno  rekao u razgovoru sa predsjednikom Francuske Žakom Širakom da je protiv bombardovanja Crne Gore. To su „Dan“, „Večernje novosti“ i „Politika“ prećutali.

Komunikacionom timu Savjeta za članstvo u NATO materijal je ustupila kompanija Brook Lapping, autor filma.

Transkript dijela dokumentarnog filma „Pad Miloševića“

Džordž Robertson, ministar odbrane Ujedinjenog Kraljevstva:

Predsjednik Đukanović očigledno nije bio baš oduševljen činjenicom da je bio bombardovan na isti način kako smo bombardovali Beograd i djelove Kosova. Jasno je zašto. Nije uopšte gajio simpatije prema Miloševiću, ali je to bilo neophodno kako bismo onesposobili neke od odbrambenih kapaciteta Jugoslavije bazirane u Crnoj Gori.

Žak Širak, predsjednik Francuske:

Vojna lica u NATO-u željela su da bombarduju Crnu Goru. Ja nijesam.

Pozvao sam Bila Klintona da mu kažem da ćemo bombardovanjem Crne Gore igrati Miloševićevu igru tako što ćemo oslabiti predsjednika Đukanovića.

Džejms Stajnberg, zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD:

Predsjednik je rekao Širaku da mi jednostavno nemamo izbora jer bi za naše pilote i vojne snage bilo previše rizično ako bismo dozvolili srpskim snagama da raspolažu sigurnim bazama u Crnoj Gori.

Bil Klinton, predsjednik SAD:

Pregledali smo listu ciljeva. Ako možemo da ih pogodimo sa visokim nivoom sigurnosti da nećemo pogoditi civile to bi bila suština onoga što radimo i onda nećemo uklanjati sa liste ni jedan cilj.

Narator:

Širak je popustio pod uslovom da bombardovanje Crne Gore bude ograničeno na srpske vojne ciljeve.

Ubrzo je NATO pokrenuo veliku akciju bombardovanja. Predsjednik Francuske je tražio objašnjenje.

Žan-David Levit, diplomatski savjetnik predsjednika Francuske:

Predsjedniku Klintonu je navodno bilo rečeno da Đukanović želi vazdušne napade da bi se oslobodio promiloševićevih elemenata.

Žak Širak, predsjednik Francuske:

Rekao sam: „To zvuči zapanjujuće. Provjeriću to“.

Dobio sam ga na mobilni.

Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore:

Gospodin Širak provjerava tačnost nekih navoda sa kojima je on valjda raspolagao, međutim, moj odgovor na to je bio potpuno eksplicitan: Svaka bomba koja je tih dana pala na teritoriju Crne Gore je zapravo prijetila da ozbiljno potkopa poziciju vlasti u Crnoj Gori.

Žak Širak, predsjednik Francuske:

Prenio sam to Bilu Klintonu.

I tako se ta stvar završila.

Narator:

Ubrzo su napadi NATO-a na Crnu Goru prestali.

 

(Pobjeda)

3 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com