DŽOMIĆ: Konjević me je primorao da odem iz Crne Gore - Volim Podgoricu

DŽOMIĆ: Konjević me je primorao da odem iz Crne Gore

Van države Crne Gore nalazio sam se u momentu donošenja privremene mjere Upravnog suda, po kojoj mi je ostanak dozvoljen, ne po svojoj volji, već po nalogu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koje mi je uručilo rješenje o napuštanju crnogorske teritorije, kazao je za „Dan” protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Iako su, kako navodi, bile jasne nezakonitosti koje su prethodile ovom rješenju, kao i njegova sama sadržina i način uručivanja, Džomić kaže da je po njemu postupio kao civilizovan čovjek.

Komentarišući izjavu predsjednice Upravnog suda Branke Lakočević, iznijete u jučerašnjem broju „Dana“, Džomić je rekao da su njeni stavovi u vezi sa njegovim slučajem zasnovani na važećem zakonodavstvu i da takvi zaslužuju poštovanje.

“Sa posebnom pažnjom pročitao sam intervju predsjednice Upravnog suda Crne Gore Branke Lakočević u kome se, pored ostalog, osvrnula i na bezakonje MUP-a u mom slučaju. Smatram da su njeni stavovi u mom slučaju zasnovani na važećem zakonodavstvu Crne Gore i kao takvi zaslužuju poštovanje. Međutim, javnost Crne Gore, iako je solidno upoznata sa mojim predmetom, moram da podsjetim na nekoliko veoma važnih činjenica. Naime, predsjednica Upravnog suda je navela da sam „u momentu donošenja odluke (Upravnog suda o privremenoj mjeri kojom mi je odobren ostanak i boravak u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora) bio van države”. To jeste tačno, ali se mora znati da se van države Crne Gore nijesam nalazio po svojoj volji nego po nalogu MUP-a”, objašnjava Džomić.

On podsjeća da je u petak 6. februara oko podne primio poziv inspektora Granične policije i službeno lice je od mene zahtijevalo da dođem „radi uručenja rješenja”.

“S obzirom na to da sam bio van Podgorice, tom pozivu se nijesam mogao odazvati. Uzgred, važeći Zakon o opštem upravnom postupku ne normira mogućnost pozivanja stranke telefonskim putem radi uručenja rješenja. Službeno lice mi je u istom telefonskom razgovoru naložilo da dođem u MUP u nedjelju 8. februara u 12 časova radi uručenja rješenja. Kada sam pokušao da mu objasnim da je to nezakonito, dobio sam gotovo uplakanu molbu da dođem, jer će to lice, ukoliko ne dođem, izgubiti posao. Meni je odmah bilo jasno da je riječ o novom bezakonju MUP-a i to ko zna kojem po redu. Ministar (Raško) Konjević je lično naredio da se uručenje rješenja izvrši za vikend, tj. u dane kada ne radi Upravni sud”, objašnjava Džomić.

Džomić podsjeća da se pozivu odazvao kada je određeno, tj. u nedjelju, inače neradni dan.

“Otvorili su vrata tog državnog organa samo radi mene, što je skandal svoJe vrste. Primio sam rješenje kojim mi je naloženo da istog dana do 24 časa napustim teritoriju Crne Gore. Taj akt sam ocijenio kao nemoralan i nezakonit, ali sam ga kao civilizovan čovjek izvršio najavljujući dalji postupak. Da nijesam postupio po rješenju MUP-a, bio bih deportovan iz Crne Gore, a ne bi propustili priliku ni da mi u brzopoteznom postupku izreknu zabranu ulaska na najmanje godinu dana”,  ističe on.

Džomić smatra da je Konjević odabrao neradni dan upravo iz razloga da bi mu se onemogućilo da Upravnom sudu, u skladu sa Zakonom o upravnom sporu, lično podnese zahtjev za izdavanje privremene mjere i odluku suda sačeka u Crnoj Gori.

“Vjerujem da je predsjednica Lakočević, govoreći o tome da ne smije postojati konkurencija između Upravnog suda i organa državne uprave, mislila i na ovaj slučaj izigravanja važećih propisa od strane Konjevića i njegovih poslušnika, a sve sa ciljem da mi se kao strancu u postupku pričini šteta”,  ocijenio je  Džomić.

Ukazuje da mu je odlukom Upravnog suda dozvoljen ostanak i boravak u Crnoj Gori do okončanja upravnog spora.

“U pravu važi pravilo da onome kome je dato veće pravo pripada i manje. U konkretnom slučaju, onaj koji može da ostane i boravi na teritoriji jedne države ima pravo i da iz nje izlazi i u nju ulazi. To univerzalno pravilo, kako se vidi, pripada svima osim meni. Klasičnim zloupotrebama službenih ovlašćenja od strane Konjevića i njegovih poslušnika, spriječen sam da ostvarim svoje pravo na osnovu pravosnažne odluke suda o privremenoj mjeri upozorava sveštenik Srpske pravoslavne crkve (SPC)”, navodi Džomić.

Podsjetimo, predsjednica Upravnog suda Branka Lakočević kazala je da su sigurno postojali razlozi za izdavanje privremene mjere po kojoj je odlučeno da sveštenik Velibor Džomić ostane u Crnoj Gori do okončanja sudskog postupka, ukazujući da je on u momentu donošenja te odluke već bio van države.

Podsjetila je da je Upravni sud u njegovom slučaju donio privremenu mjeru kojom mu je omogućeno da ostane u Crnoj Gori do okončanja sudskog spora, te da je ta odluka donijeta kako bi se obezbijedilo postojeće stanje u određenoj stvari i kako ne bi nastupile štetne posledice ili nenadoknadiva šteta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com