Francuski ljevičari hoće Varufakisa - Volim Podgoricu

Francuski ljevičari hoće Varufakisa

Francuski ljevičari umorni su od njihovog ministra koji nosi kravatu. Žele motore, kožne jakne. Oni hoće bivšeg grčkog ministra Varufakisa, piše portal Politico.

Na internet portalu change.org pojavila se peticija pod imenom “Želimo Varufakisa!” kojom se poziva da se fotelja ministra finansija Francuske predloži bivšem šefu grčkog Ministarstava finansija Janisu Varufakisu.

“Grčki ministar finansija Varufakis podnio je ostavku. To je pametan čovjek, borac za slobodu, marksista, veoma harizmatičan i otvoren. Zašto da mu se ne predloži mjesto ministra finansije naše zemlje, umjesto Mišela Sapena?”, kaže se u peticiji koju su inicirali francuski građani.

Za nekoliko dana stranica je dobila više od 2.400 pratilaca, a na tviteru je pokrenuta kampanja #WeWantVaroufakis. Peticija je imala 1.000 potpisa za manje od 24 sata.

Vinsent Bouget, koji je stoji iza fejsbuk stranice, kaže da je njegova inicijativa bila zamišljena kao šala, ali ne u potpunosti.

“Ne mislim da Varufakis želi da dođe u Francusku, ali ovo je naš način da kažemo da želimo promjene, malo svježeg ‘mesa'”, rekao je Bouget koji je član komunističke partije.

“Imate ovakvog ministra koji po malo rok zvijezda, koji vozi motor, koji nije oklijevao da podnese ostavku za dobrobit Grčke. Potrebno nam je više ljudi poput njega.”

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com