KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: I studentski lideri prodaju mjesta u domovima za velike pare - Volim Podgoricu

KORUPCIJA U OBRAZOVANJU: I studentski lideri prodaju mjesta u domovima za velike pare

Potpredsjednik Vlade Duško Marković kazao je na Nacionalnoj konferenciji o korupciji u obrazovanju „Da samo znanje donosi zvanje“, da je obrazovanje opravdano označeno kao oblast od posebnog rizika kada je riječ o korupciji.

Prema njegovim riječima, obrazovanju je i u okviru pregovaračkog poglavlja 23 posvećena pažnja.

Marković je naglasio, kako je naveo, snažnu političku volju Vlade Crne Gore za jačanje mehanizama borbe protiv korupcije u svim segmentima.

„Ta borba ne smije biti samo reaktivna i represivna jer bismo je onda sveli na posljednju liniju odbrane gdje se borimo sa posljedicama“, rekao je Marković.

Ona, kako je poručio, mora biti proaktivna i preventivna, „usmjerena na uzroke, posebno u oblastima gdje su posljedice dužeg trajanja, kao što je obrazovanje“.

Rektorka Univerziteta Crne Gore UCG Radmila Vojvodić, kazala je da je o problemima u toj oblasti neophodno javno razgovarati i suočavati se sa njima.

„Bez djelotvornog partnerstva svih činilaca društva nema istinske posvećenosti javnom dobru“, poručila je Vojvodić.

Ona je ukazala da tranziciono iskustvo drugih država govori da se reformama ne može pristupiti a da svi sudionici tog procesa ne razumiju mjere koje se preduzimaju.

„Govorim to jer ni šire društvo, niti medijska zajednica, niti akademske zajednice nisu sklone da razgovaraju javno i kontruktivno o problemima“, kazala je Vojvodić.

Ona je ukazala na aktivnosti na UCG, podsjećajući da je usvojen novi Etički kodeks, dokument o sistematizacijii Rektorata UCG, kao i nedavno donošenje Analize stanja na UCG.

Vojvodić je ocijenila da su problemi u sistemu visokog obrazovanja zajednički svim državama Zapadnog Balkana, navodeći da to povezuje sve ustanove.

„Problemi koje imamo dijelimo svi na Zapadnom Balkanu, ti problemi nas spajaju, ti izazovi nas upućuju da budemo mnogo više u regionu zajedno“, poručila je Vojvodić.

Ona je naglasila značaj afirmacije antikoruptivnih mjera u oblasti obrazovanja.

„Afirmacija antikoruptivnih mjera, prekid sa praksom nezakonitog, neetičkog i neprofesionalnog u akademskoj zajednici, posebna je vrsta borbe u kojoj se moramo nositi sa mnogo nepriličnih predrasuda i manipulacija“, rekla je Vojvodić.

Prema njenim riječima, nijesi iznenađenje ni otpori koji postoji unutar i izvan akademske zajednice, kao i „vulgarna medijska manipulacija“ i politizacija.

„Na sreću, mi moramo mjeriti u prostoru otvorenog evropskog obrazovanja a u tom slučaju samoproglašeni, naučni i moralni autoriteti teško opstaju i u njihovoj vlastitoj uobrazilji“, kazala je Vojvodić.

Predsjednik Vijeća Studenata Filozofskog fakulteta Strahinja Vasiljević, na pitanje novinara da li postoji korupcija među studentima i u kojim se ona pojavljuje, kazao je da nova uprava UCG pokazuje pomake u borbi protiv korupcije.

„Studenti to i dalje ne osjećaju u dovoljnoj mjeri“, rekao je Vasisljević, ukazujući na otkaze profesorima sa duplom angažmanom kao primjer napretka.

„Imao sam prilike da se susretnem sa raznim problemima sa kojima se studentu susreću na UCG“, rekao je Vasiljević novinarima nakon konferencije.

Upitan da li postoji korupcija kod raspodjele mjesta u studentskim domovima, Vasiljević je rekao da zna da pojedini „čelnici studenata“ prodaju mjesta koja dobiju.

„Kada je u pitanju raspodjela mjesta u domovima, vjerovatno da postoje određeni vidovi korupcije, time što određeni predstavnici studenata mjesta koja dobiju prodaju za velike pare“, kazao je Vasiljević.

Crnogorski univerziteti su daleko od optimalnih rezultata u borbi protiv korupcije, ocijenila je izvršna direktora Centra za građansko obrazovanje CGO Daliborka Uljarević, najavljujući da će ta organizacija ukazati na još slučajeva plagiranja stručnih radova.

Ona je,  kazala da je postoji napredak u borbi protiv korupcije u obrazovanju, ali i ukazala na brojne problem, prenosi MINA.

„Crnogorski univerziteti su daleko od postizanja optimalnih rezultata u borbi protiv korupcije, posebno one na visokom nivou“, ocijenila je Uljarević.

Prema njenim riječima, korupcija u obrazovanju, najizraženija je u visokoškolskim ustanovama.

„Tu su mogućnosti zloupotrebe i koristi od nje najveće, a štetu trpi Budžet Crne Gore, studenti i cijelo društvo“, rekla je Uljarević.

Ona je rekla da su privatni univerziteti poželjni zbog konkurencije i povećanja kvaliteta obrazovanja.

„Ali ti univerziteti moraju u cjelosti poštovati akademska pravila, kao što je načelo etike i akademske čestitosti“, kazala je Uljarević.

Ona je time ukazala i na pitanje eventualnog postojanja plagijata i neophodnost odgovora na te pojave na samom univerzitetu, „baš kao i pred nadležnim sudskim organima“.

„Rasvjetljavanje slučajeva „Vlahović i Babović“ je pravno, ali i etičko pitanje“, kazala je Uljarević.

Prema njenim riječima, CGO je podnio prijave protiv osumnjičćenih za plagiranje radova, dok Univerzitet „nije smogao snage da se prema njima adekvatno odredi i pokaže privrženost etičkim principima“.

CGO, kako je poručila Uljarević, predlaže uvođenje obaveze objavljivanja magistarskih i doktorskih radova akademske strukture zapošeljenih na visokoškolskim ustanovama, kao i nosioca javnih ovlašćenja, na portalima visokoškolskih ustanova, kao i na sajtu Ministarstva prosvjete za nosioce javnih ovlašćenja.

CGO će, kako je najavila, u narednih godinu dokumentovano predstaviti neke od ilustrativnih slučajeva.

„Nadam se da će i reakcije nadležnih organa akademske zajednice tada biti zrelije, profesionalnije i učinkovitije“, poručila je Uljarević.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com