MANEKENKA PROTIV ISISA Ručala sam pored prosutih mozgova - Volim Podgoricu

MANEKENKA PROTIV ISISA Ručala sam pored prosutih mozgova

Tajger San (46) odrekla se komfornog života u Kanadi i otišla u Siriju, gdje se pridružila kurdskim trupama u borbi protiv terorista Islamske države.

Pred očima mi je umrla djevojčica koju je raznijela mina. Ljudi su ginuli svuda oko mene, a ja sam se trudila da budem jaka.“ Ovim riječima kanadska manekenka opisuje nekoliko mjeseci provedenih na ratištu koji su joj promijenili život.
Dirnuta pričom o ženskoj jedinici Pešmergi, Tajger je odlučila da napusti porodicu u Vankuveru i priključi se kurdskim gerilcima. U Siriji je bila raspoređena na mjesto osmatrača, a zadatak joj je bio da posmatra okolinu kroz dvogled i obavještava snajperiste o kretanju terorista.

– Bila sam svjedok stvari koje nisam mogla ni da zamislim. Jednom sam zgazila na ugljenisani prst, ali nisam mogla da pronađem tijelo kome je pripadao – kaže manekenka.
Ona je za Siriju otputovala preko Iraka. Bez ikakve fizičke pripreme i obuke za rukovanje oružjem, odmah je bačena u bitku. Dobila je jednostavno uputstvo „uoči teroristu, ubij teroristu“ i slijepo ga se pridržavala.

– Prvih nedjelja je bilo najteže, a kasnije sam se nagledala toliko užasa, da sam potpuno oguglala. Jednom sam ručala pored gomile mozgova i nisam se obazirala na to – seća se Tajger San.

Kanađanka je zbog zdravstvenih problema prije nedjelju dana morala da se vrati kući. Iako je prošla kroz pravi pakao i oslabila čak 15 kilograma, ona već razmišlja o novom odlasku u Siriju.
– Stekla sam mnogo prijatelja koji mi nedostaju. Zabrinuta sam za njih. Mislila sam da na ratištu neću izdržati ni dan, ali ispostavilo se da uživam u borbi – kaže ona.

(blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com