MILIĆ: Da li je Montenegrobonus podmirio obaveze za struju za KAP? - Volim Podgoricu

MILIĆ: Da li je Montenegrobonus podmirio obaveze za struju za KAP?

Predsjednik Socijalističke narodne partije i poslanik u parlamentu Srđan Milićuputio je danas Vladi Crne Gore, u skladu sa poslovnikom Skupštine, pitanje da li je ta grana vlasti bilo šta uradila što je u njenoj nadležnosti da obezbijedi vraćanje funkcionisanja i poslovanja Elektoprivrede Crne Gore u legalne, zakonom ove države omeđene, tokove.

“S obzirom da EPCG ima odložene poreske obaveze koje su samo u 2014. godini povećane za šest miliona eura, da li je za ovo preduzeće Vlada Crne Gore donosila bilo koju odluku u tom pogledu i da li je isto uživalo ovakve povlastice i u 2015. godini”, navodi se u pitanju Milića.

Lider SNP-a je pitao Vladu da li ima saznanje da li je i na koji način Montenegrobonus, firma koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, podmirila obaveze prema EPCG za isporučenu električnu energiju za potrebe Kombinata aluminijuma Podgorica.

“Povod za ova pitanja jeste činjenica da Elektroprivreda Crne Gore i pored propisane obaveze i zahtjeva Regulatorne agencije za energetiku da uradi studiju smanjivanja gubitaka istu još uvijek nije završila. Takođe, EPCG i Crnogorski elektroprenosni sistem nijesu izvršili zakonsku obavezu razgraničenje vlasništva u objektima, iako su te aktivnosti započele formiranje zajedničkog tima”, obrazložio je Milić.

Dodaje da je EPCG za 2014. godinu sastavila finansijske iskaze kao jedinstveno pravno lice uprkos činjenici da ima tri funkcionalne cjeline – FC proizvodnja, FC, distribicijai FC snabdijevanje, što nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore.

“Ukazujem da Kombinat aluminijuma Podgorica u 2014 godinu  nije direktno snabdijevan od strane EPCG već od Montegrobonusa, firme koja je u potpunosti u državnom vlasništvu, i da je bruto fakturisana realizacija (sa PDV), iznosila 32.697.914 eura, a kod Regularorne agencije za energetiku ne postoji podatak da li je ovaj subjekat uopšte platio pomenuti iznos”, naglasio je Milić.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com