OTKRIVAMO: Evo kako da prepoznate najslađu lubenicu! - Volim Podgoricu

OTKRIVAMO: Evo kako da prepoznate najslađu lubenicu!

Ludi ste za lubenicama ali nikako ne uspijevate da izaberete one najslasnije i najsočnije?

Mi ćemo vam pomoći! Raspitali smo se a pomogli su nam Zećani i Bjelopavlići, koji su eksperti za lubenice.

Kao prvo, jedan savjet iskusnih proizvođača i prodavaca lubenice: Nikada ne bježite od onog žutog dijela na kori! To znači da je lubenica odležala na suncu, a te su najslasnije i imaju najtanju koru.  Ako je strana na kojoj je lubenica ležala na zemlji blijeda ili uopšte nema razlike u boji, to znači da je lubenica prerano ubrana.

Dalje, pri kupovini, pazite da lubenica bude čvsta i simetrična, bez posjekotina i udubljenja, ali i mekih dijelova na kori.

Bilo kakva spoljašnja oštećenja mogu uticati i na sadržaj ispod kore, a nepravilnosti o kojima govoru mogu da ukazuju na to da lubenica nije imala dovoljno vode ili je previše bila u hladu.

– Zrela lubenica sadrži čak 92 odsto vode i oko šest odsto šećera, što znači da, kada je potopite u vodu, tek njen mali dio treba da pluta iznad površine. Međutim, pošto u kupovinu ne idete sa lavorom, sledeća najbolja stvar koju možete da uradite jeste da je podignete – trebalo bi da bude teška za svoju veličinu.

– Savršeno zrela lubenica je tamno zelena i mat boje. Ako se previše sjaji, velika je šansa da će biti manje slatka.

-Kuckanje je metoda pravih „znalaca“ koja se uči godinama. Člancima prstiju lagano lupnite po kori – zrela lubenica više „vuče“ na tenor nego na bas.

– Ako je prodavac lubenicu prerezao – tražite onu sa što više smeđih i što manje bijelih sjemenki. Meso treba da bude tamno crveno, ali i dalje sočno. Ako se odvaja od sjemenki, i izgleda zrnasto, znači da se lubenica već suši, što nije dobro.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com