Premijerno predstavljanje knjige „Crnogorska pop – rock muzika 1954 – 1991” - Volim Podgoricu

Premijerno predstavljanje knjige „Crnogorska pop – rock muzika 1954 – 1991”

Knjiga „Crnogorska pop – rock muzika 1954 – 1991” autora Željka Milovića biće premijerno predstavljena u okviru manifestacije „Podgoričko ljeto 2015“ u petak, 10.jula, na terasi Kulturno – informativnog centra „Budo Tomović“, sa početkom u 20 sati.

O knjizi će govoriti: Ivan Jovović, Petar Janjatović, doc.dr Živko M. Andrijašević, Mirsad Serhatlić, Snežana Burzan i autor.

Željko Milović (1968) objavljuje kritike, članke i eseje vezane za probleme kulture i subkulture. Radi kao novinar, voditelj i urednik emisija na Ra­dio Baru. Dobitnik je nekoliko nagrada za radio novinarstvo, među kojima i Grand-Prix „Zlatni mikrofon“ na Festivalu radij­skog stvaralaštva Crne Gore 2010. godine. U časopisu (Omladinski) Grafiti devedesetih uređivao je prvo glasilo u Crnoj Gori posvećeno domaćoj pop-rock muzici – podlistak „RTS“ („Road to South“). Bio je urednik Barskih novina, Novih barskih novina i bARS-a, časopisa za umjetnost i kulturu, a od 2008. portala Bar Info – dnevnih novina Bara na internetu. Publikovao je devet knjiga poezije i proze. Dobitnik je književne nagrade „Ćamil Sijarić“ za 2006/07. godinu. Samostalni je autor monografije Bar s druge strane ogledala, te kourednik i koautor monografija Knjiga o Baru i Pristan, priča o srušenom gradu. Sarađivao je u izradi petoknjižja Istorijski leksikon Crne Gore. Član je Udruženja književnika Crne Gore.

 

           Riječ recenzenta knjige Petra Janjatovića:

 

“Prvi put je sistematično ispisana istorija pop i rock muzike u Crnoj Gori. I to od stidljivih naznaka pedesetih godina, romantičnih šezdesetih godina XX veka, preko nesigurnih sedamdesetih do rasviranih osamdesetih. I knjiga, tako podeljena po decenijama, iz sasvim novog ugla daje priču o alternativ­noj istoriji Crne Gore. Kroz prizmu popularne muzike i kulture uopšte, dobi­ja se uvid u socijalne, političke, moralne, mondenske i sve druge potrese koji su u turbulentnim vremenima neumitno menjali društvo. Upravo zato su po­sebno značajni delovi knjige koji uvode u poglavlja o decenijama. Detaljni, pedantno napisani, oni objašnjavaju mlađima i podsećaju starije zaboravne na okolnosti u kojima se zemlja razvijala, a popularna muzika jačala. “

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com