ZA KOGA ON U STVARI RADI? Cipras prihvatio sve što su Grci odbili na referendumu! - Volim Podgoricu

ZA KOGA ON U STVARI RADI? Cipras prihvatio sve što su Grci odbili na referendumu!

Aleksis Cipras je poklekao pred uslovima međunarodnih kreditora i pristao na maltene sve one mjere koje je donedavno tako žustro odbijao. Novi paket mjera napisan na 13 strana, a koji je grčka vlada predala evrogrupi, izlazi u susret zahtjevima međunarodnih kreditora da Atina poveća poreze i smanji državni trošak na penzije.

Grčka će zauzvrat od kreditora očekivati 53,5 milijardi (a ne 51 milijardu kako se do juče spekulisalo) evra kojima bi se do kraja juna 2018. godine pokrile dospjele obaveze za otplatu dugova, prenosi “Rojters”.

Te mjere, koje uključuju povećanje poreza za brodarske kompanije i ukidanje poreskih olakšica za ostrva, treba da ispune uslove za novi sporazum sa kreditorima koji bi Grčku spasao bankrota i izlaska iz evrozone.

Vlada takođe planira da poveća porez na dodatu vrijednost za restorane i hotele, da krene sa reformom penzionog sistema, kao i da odredi čvrst rok za otpočinjanje velikih privatizacija.

Na taj način je grčka vlada pristala na zahtjeve koje je ranije odbijala da prihvati, uglavnom premještajući razne kategorije robe i usluga u višu poresku stopu.

“Rojters” precizira da su među ponuđenim mjerama trenutno povećanje poreza na luksuz i uvođenje poreza na televizijske reklame, kao i prelazak na novi sistem koletivnog pregovaranja krajem godine.

Grčka vlada se takođe obavezuje da do kraja oktobra objavi datume kada će raspisati tendere za privatizaciju željeznice i luka u Pireju i Solunu.

Takođe će preduzeti korake u privatizaciji regionalnih aerodroma i prodaje državnih akcija u grčkom Telekomu.

Pored toga, Atina nudi kresanje troškova na odbranu.

Grčki dnevnik “Katimerini” je objavio da Vlada u Atini planira primjenu paketa reformi “teškog” 12 milijardi evra u naredne dvije godine, što je više u odnosu na ranije predviđen iznos potrebnih sredstava za neutralisanje posljedica povratka u recesiju, poslije višemjesečnih teških pregovora sa kreditorima.

Dokument sadrži stare zahtjeve kreditora o povećanju poreza na dodatu vrijednost i smanjenju sredstava koja se izdvajaju za penzije. Grčka je predložila i restrukturisanje svog duga i paket mjera za podsticanje privredog rasta vrijedan 35 milijardi evra, piše “Ekatimerini”.

Ispred parlamenta okupilo se nekoliko hiljada građana koji mašu zastavama Evropske unije.

U međuvremenu, doskorašnja ubjedljiva inicijativa za “Grexit”, kada je 16 od 19 članica evrozone bila za to da se Grcima pokažu izlazna vrata, u potpunosti je otupjela, te je sada situacija preokrenuta: više zemalja zalaže se za ostanak Grčke u evrozoni.

Njemačka je odlučila da ne komentariše grčki predlog sve dok kreditori ne daju svoj sud, izjavio je portparol vlade Nemačke Stefen Sajbert.

– Čekaćemo dok nadležne institucije (MMF, ECB, EK) u potpunosti ne ispitaju predlog i ne daju svoje konačno mišljenje – rekao je Sajbert.

Najtvrđi deo Sirize, odnosno struju najzagriženijih ljevičara predstavlja ministar energetike Panajotis Lafazanis. On je do nedavno bio najveći kritičar i protivnik mjera štednje, za koje je rekao da ih “ni u ludilu neće izglasati”. Ipak, spekuliše se da bi mogao da zauzme mekši stav na današnjem glasanju, a da ga je u to ubedio Aleksis Cipras lično.

Nikos Filis, portparol poslaničkog kluba vladajuće Sirize, rekao je jutros da će ova stranka podržati vladu u pregovorima sa kreditorima.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis izjavio je da je optimista i da je država postići “dobar sporazum” o uslovima za dobijanje finansijske pomoći.

Izvor:blic.rs

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com