CRNOGORCI NA MUKAMA: Karađorđevići uzimaju najskuplje ljetovalište? - Volim Podgoricu

CRNOGORCI NA MUKAMA: Karađorđevići uzimaju najskuplje ljetovalište?

Posle rehabilitacije prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića ne postoje više zakonske prepreke da se najluksuznija odmarališta vila Miločer i Kraljičina plaža u Crnoj Gori vrate u posed srpske kraljevske dinastije.

Karađorđevići su još 2014. podneli zahtjev za povraćaj kompleksa, koji je bio vlasništvo kraljice Marije Karađorđević, po kojoj je Kraljičina plaža i dobila ime.

– Zahtjev za restituciju stigao je prije više od godinu dana, proces je u toku i mi odavno radimo na tome, još i prije zakonske rehabilitacije u Srbiji – rečeno je za Kurir u Komisiji za restituciju u Baru, dok nam u Ministarstvu finansija Crne Gore kažu da se „svi trude da maksimalno ubrzaju proces“.

Kako Kurir nezvanično saznaje, vlasti u Crnoj Gori sada ne znaju šta da rade jer bi trebalo da vrate imovinu Karađorđevićima, a sa druge strane, ne žele da se odreknu mjesta neprocjenjive vrijednosti i ljepote.

Dodatni problem predstavlja i to što je ova vila, zajedno sa Svetim Stefanom i Kraljičinom plažom, data 2007. godine u tridesetogodišnji zakup singapurskoj kompaniji „Aman rizorts“. Glavna menadžerka vile Miločer bila je juče odsutna cio dan.
– Prvobitno rješenje nadležnih institucija u Crnoj Gori je poništeno, komisija je prihvatila primjedbe na to rješenje, zahtjev je ponovo predat i u toku je postupak – rečeno nam je u kancelariji princa Aleksandra II Karađorđevića.

Kompleks na Miločeru jedno je od najluksuznijih odmarališta na Jadranu, gde ljetovanje mogu da priušte samo najbogatiji, a samo ulaz na plažu košta čak 50 evra!

Karađorđevići su podnijeli zahtev i za povraćaj Doma srpskog poslanstva na Cetinju i rezidenciju na Rijeci Crnojevića.

Očekuje pozitivno rešenje... Aleksandar KarađorđevićOčekuje pozitivno rešenje… Aleksandar Karađorđević

Luksuz
I TITO SE TAMO BAŠKARIO

Kraljica Marija je u ljetnjikovac uložila četiri i po miliona tadašnjih dinara, a cio kompleks je finansiran iz kraljeve blagajne. Marija je čak nadgledala radove i učestvovala u odabiru detalja, a 1936. otišla je u Englesku zbog školovanja djece. Ubrzo je došao rat i više se nije vraćala. Vila Miločer je posle rata bila omiljena letnja rezidencija Josipa Broza Tita i njegove supruge Jovanke.

Činjenice
KOMPLETNO RENOVIRANA

Plaža je dobila ime po kraljici Mariji, ženi prvog jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića

Na kraljicu Mariju bio je uknjižen i dio ostrva Sveti Stefan kao privatno vlasništvo

Trenutno je data u zakup kompaniji „Adrijatik propertiz“, a menadžment je povjeren „Aman rizortu“, koji drži luksuzna ljetovališta širom sveta

Vila je kompletno rekonstruisana, ali je zadržala spoljašnju arhitekturu, a na Kraljičinoj plaži izgrađen je i veliki spa-centar.

Predstavlja jedno od omiljenih mjesta svetskog džet-seta, pa se u neposrednoj blizini vjenčao Novak Đoković, a kuću tu ima i čuvena urednica američkog Voga Ana Vintur

(Kurir)

1 komentar

  1. Crnogorci, ni Crna Gora nijesu na mukama,a Karađorđeviđi najprije da vrate što su pokrali od Crne Gore i Crnogoraca, pa mogu ući u Crnu Goru, a dobiće što zaslužuju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com