“Zašto ignorišete SPC?” - Volim Podgoricu

“Zašto ignorišete SPC?”

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Bogdanoviću, zbog kako kaže, ignorisanja Mitropolije crnogorsko primorske SPC i podrške Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Amfilohije u pismu optužuje gradonačelnika Cetinja za širenje vjerske mržnje.

Amfilohije u pismu navodi da Bogdanović posjećuje događaje koje organizuje Crnogorska pravoslavna crkva, a ignoriše SPC.

“Kako je moguće da kao gradonačelnik Cetinja držite zvanične i svečane govore pred tim ljudima koji su kanonski raščinjeni u Italiji, Carigradskoj Patrijaršiji, nepriznati ni od koga u pravoslavnoj crkvi, i koji sada ovdje prave neku “novu crkvu“, koja nema nikakve veze sa vjekovnom Cetinjskom mitropolijom, a nikada, ni jednom, za sve ove godine Vašeg upravljanja gradom, ne dođoste u Cetinjski manastir, u Mitropoliju, u Cetinjsku bogosloviju, ili makar u crkvenu Narodnu kuhinju (koja svaki dan hrani 150 gladnih Cetinjana) da se obratite jednom jedinom riječju!?”, navodi Amfilohije u pismu Bogdanoviću.

Amfilohije pita Bogdanovića na osnovu čega zaključuje i javno objavljujete, da “objekat koji finansira deklarisani zaljubljenik u „Titovu štafetu mladosti“ – predstavlja „obnovu crnogorske duhovnosti“.

“A istovremeno se ponašate kao da Cetinjski manastir ne postoji, i u njega dolazite isključivo privatno, da se nikada nijeste javili ni mitropolitu ni igumanu, ignorišući ćivot Svetog Petra i njegove vjekovne čuvare. Sve Vas ovo pitam, ne zbog toga što želim da utičem na Vaše lične afinitete i opredjeljenja, nego zbog značajne javne, društvene funkcije koju vršite, i koja se, ovakvim Vašim djelovanjem degradira”, navodi mitropolit SPC.

Mitropolit Amfilohije optužuje gradonačelnika Cetinja za širenje vjerske mržnje.

“Da li je moguće da Vi ne shvatate da takvim svojim ponašanjem, u svojstvu gradonačelnika, širite vjersku mržnju, podržavate najdublju i najopasniju diobu među pravoslavnim stanovništvom Cetinja i Crne Gore, prvi put projavljenu u njenoj dugovjekovnoj istoriji? Da li Vi stvarno mislite da se budućnost Cetinja i Crne Gore može graditi na takvoj mržnji i na partijsko-ideološkim podjelama i sitnosopstveničkim interesima?”, naveo je Amfilohije.

Mitropolit podsjeća na narodnu izreku: “možete kako hoćete, ali ne možete dokle hoćete”.

“Molimo se Bogu da i Vas i sve nas predstojeći praznik Svetih Apostola Petra i Pavla, najveći zavjetni praznik Cetinjskog manastira, prosvijetli i prosveti, i uputi putem pokajanja, bratskog mira i praštanja”, zaključio je Amfilohije u pismu Bogdanoviću.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com