Grčka ima 3 dana za usvajanje zakona - Volim Podgoricu

Grčka ima 3 dana za usvajanje zakona

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk objavio je danas da je otkazan samit Evropske unije koji je trebalo da se održi večeras o grčkoj krizi. Održan je sastanak grupe od 19 ministara finansija eurozone, tzv. Eurogrupe, a još je u toku sastanak lidera zemalja eurozone.

Ministri finansija 19 zemalja eurozone završili su sastanak s novim zahtjevima koje Grčka, u sljedeća tri dana, treba da prihvati kao uslov za početak pregovora o trećem paketu finansijske pomoći.

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling izjavio je da je Eurogrupa zatražila novi reformski program, koji treba da prihvati grčki parlament, njegov finski kolega Aleksander Stub rekao je da su se ministri dogovorili oko dalekosežnih uslova koji moraju biti prihvaćeni u grčkom parlamentu do 15. jula, tj. u sljedeća tri dana. To se odnosi na privatizaciju, penzioni sistem, tržište rada i na porez na dodatu vrijednost, dodao je Stub.

Politico je objavio i kojih sedam mjera Grčka mora da usvoji u naredna tri dana kako bi ostala u eurozoni. Treba da bude izrađen nacrt o izmjenama stope PDV-a, da prošire bazu za ubiranje poreza, reformišu penzioni sistem, usvoje zakon o građanskim parnicama, obezbijede zaštitu nezavisnosti grčkog statističkog zavoda ELSTAT, sprovedu rezove budžetske potrošnje i implementiraju evropsku direktivu o bankama, koja propisuje kako će se države odnositi prema ugroženim finansijskim institucijama.

Od Grčke se takođe očekuje da u “zadovoljavajućem vremenskom roku” sprovede privatizaciju električne mreže, riješi problem nenaplativih kredita, obezbijedi nezavisnost kancelarije koja se bavi privatizacijom javnih dobara, depolitizira grčku državnu upravu.

Na sastanku Eurogrupe zaključeno je da bi Grčka trebalo da formira privatizacioni fond težak 50 milijardi eura. U taj fond bi se uvrstila vrijedna imovina grčke države, koja bi se rasprodala kako bi se otplatili dugovi. Fond bi bio stacioniran u Luksemburgu, a njime bi upravljala grčka vlada, ali uz nadzor EU.

Takođe, ministri finansija eurozone zaključili su da bi Grčka, ukoliko se dogovor ne postigne, trebalo privremeno da napusti monetarnu zajednicu, i svoje dugove restrukturira izvan zone eura. Ukoliko se dogovor ipak postigne, članice eurozone od Grčke će tražiti da se s njima konsultuje prije donošenja svih relevantnih zakona.

Predsjednik Eurogrupe Jeron Dijselblum rekao je da će sa rezultatima sastanka Eurogrupe upoznati čelnike eurozone, koji su započeli vanredni samit o Grčkoj u trenutku kada je završio sastanak Eurogrupe.

(RTCG)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com