POSTIGNUT DOGOVOR O POMOĆI GRČKOJ: Nije se spavalo cijelu noć - Volim Podgoricu

POSTIGNUT DOGOVOR O POMOĆI GRČKOJ: Nije se spavalo cijelu noć

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk objavio je danas da je samit lidera eurozone postigao jednoglasan dogovor o programu pomoći Grčkoj. Dogovor je postignut nakon razgovora koji su trajali cijelu noć u Briselu u nastojanju da se slože o uslovima novog programa pomoći za Grčku.

Tusk je na svom Tviter nalogu napisao da su svi spremni za program pomoći Grčkoj uz ozbiljne reforme i finansijsku pomoć.

Za danas je zakazan novi sastanak lidera eurozone.

Portparol kiparske vlade Nikos Kristodulides na tviteru je napisao “Izgleda da imamo dogovor”.

Riječ “Sporazum”, bila je reakcija premijera Belgije Šarla Mišela na kompromis lidera Grčke, Njemačke, Francuske i zvaničnika Evropske unije (EU) o dužničkoj kriizi Grčke postignut tokom noći, a premijera Luksemburga Ksavijer Betela – “Evropa je snažna”.

Prema izvještajima, poslije više od 13 sati pregovora nacrt kompromisnog dogovora stavljen je na sto, ali se još nijesu pojavili detalji o njegovom sadržaju.

Da novi sporazum o pomoći nije bio postignut, grčke banke bile bi suočene sa mogućim kolapsom i zemlja bi mogla da izađe iz eurozone, navodi BBC.

“Evropski projekat je na nišanu a evrozona bi mogla da se raspadne”, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Šulc.

Poslije više od 13 sati pregovora nacrt kompromisnog dogovora stavljen je na sto (foto:Beta)

Neprospavana noć

Grčki premijer Alekis Cipras, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Fransoa Oland i predsjednik Savjeta EU Donald Tusk sačinili su prijedlog na marginama vanrednog samita zvaničnika 19 zemalja eurozone, naveo je izvor za agenciju AFP.

U Briselu je čitavu noć trajao vanredni samit devetnaest članica eurozone na kome bi trebalo da se donese konačna odluka o tome da li će Grčka ostati u toj grupi ili će biti primorana da iz nje izađe. Napeti pregovori su se odužili i tokom noći, a još uvijek nijesu završeni. Dogovor umalo da pude postignut u posljednjem satu, međutim Cipras se u posljednjem momentu predomislio, prenosi BBC.

Aleksis Cipras odustao je od posljednjeg pokušaja za dogovor navodeći da ne želi da MMF bude toliko umiješan, javlja BBC. Time su se napeti pregovori nastavili do ranih jutarnjih sati.

U toku noći došlo je do otvorene svađe između Marka Ruta, premijera Holandije i Matea Rencija, italijanskog presjednika vlade.

Evropski zvaničnici izjavili su sinoć da su se pregovori između Grčke i njenih kreditora zaglavili na nekoliko tačaka i da odluka još neko vrijeme neće biti donijeta.

Neprospavana noć donijela rezultate:Tusk,Junker,Dijselblum (foto:Beta)

Jedan zvaničnik koji je tražio anonimnost rekao je da je glavna razlika u tome kada bi Evropska centralna banka (ECB) mogla da počne sa povećanjem svoje hitne pomoći Grčkim bankama.

Grčki premijer Aleksis Cipras želio bi da put ka ECB asfaltira već sjutra, dok su evropski kreditori voljniji da sačekaju da grčki parlament izglasa nove mjere štednje.

Drugi, takođe anonimni, zvaničnik, rekao je da pojedine teme ostaju teške, uključujući prijedlog da Grčka prebaci milijarde eura državnih obveznica u nezavisni fond u Luksemburgu koji bi bio pod nadležnošću Evropske unije.

Oštra polemika 

 

Na marginama samita su se sastali Donald Tusk, Angela Merkel i Fransoa Oland sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i ministrom finansija Euklidom Cakalotosom.

Gardijan navodi da je grčki premijer Aleksis Cipras prošao oštru polemiku sa njima.

Ciprasu je rečeno da će Grčka postati ili “štićenik” eurozone, ako pristane na hitnu primjenu reformi ili će da napusti eurozonu i gledaće kako njene banke propadaju.

aleksis-cipras

Neimenovani zvaničnik rekao je da je Cipras praktično podvrgnut “snažnom mentalnom gušenju”, a list navodi da to pokazuje koliko se otišlo daleko od evropskih standarda solidarnosti i jedinstva.

Grčki izvor: Prijedlozi Eurogrupe su veoma loši

Predlog ministara finansija evrozone s novim teškim uslovima za Grčku je “veoma loš”, ali Atina pokušava da nađe rješenje za prevazilaženje krize, rekao je sinoć u Briselu izvor iz grčke vlade.

“Tekst je u cjelini veoma loš. Pokušavamao da nađemo rješenja”, rekao je ovaj zvaničnik povodom dokumenta u kojem se spominje i privremeni izlaz Grčke iz eurozone.

Britanski Gardijan prenio je da je jedan grčki zvaničnik rekao da je Atina odbila dva najspornija prijedloga iz tog dokumenta – stavljanje imovine u vrijednosti od 50 milijardi eura u fond kojim bi raspolagala EU i izlazak Grčke iz eurozone.

Prihvatanje uslova ili zlazak iz eurozone

Kako Gardijan prenosi na stolu u Briselu je dokument od četiri stranice koji potvrđuje da će Grčkoj biti ponuđen privremeni izlazak iz eurozone ukoliko ne prihvati uslove kreditora.

U dokumentu koji su sastavili ministri i koji sada razmatraju lideri eurozone, nalazi se duga lista uslova za Grčku, od kojih je Atina već veliki dio ispunila, sa dva moguća zaključka.

Prvi zaključak je odobrenje pomoći eurozone, dok se drugi odnosi na slučaj da do sporazuma ne dođe.

“U tom slučaju, Grčkoj treba ponuditi hitne pregovore o `tajmautu` iz eurozone, sa mogućom restruktuiranjem duga”, navodi se u dokumentu, prenio je Rojters.

AP je javio da je grčka Vlada prihvatila najveći dio zahtjeva evropskih kreditora, a koje je ranije osudila.

Grčka je čak prihvatila da zvaničnici iz institucija kreditora formiraju neku vrstu baze u Atini.

Atina je, takođe, prihvatila reformu penzionog sistema i tržišta i značajno je povećala svoj privatizacioni program.

Prema dokumentu ministara finansija, grčka Vlada saglasna je da ozakoni prvi paket mjera do naredne srijede, 15. jula.

Samit je počeo u znaku duboke podjele između grupe zemalja predvođenih Njemačkom koje se zalažu za “gregzit”, odnosno izbacivanje Grčke, i onih, na čelu sa Francuskom i Italijom, koje se zalažu da joj se da još vremena i finansijske pomoći kako bi otplatila dugove i ostala u eurozoni.

Predsjednik Evropskog savjeta EU Donald Tusk otkazao je jutros najavljeni samit lidera svih 28 zemalja članica EU i umjesto njega zakazao samit lidera eurozone, kako bi dao još jednu šansu naporima da se postigne dogovor unutar grupe.

Sastanak će trajati sve dok se ne dogovorimo o Grčkoj”, saopštio je Tusk preko svog tviter naloga.

Međutim, njemačka kancelarka Angela Merkel je po dolasku u Brisel na samit eurozone o Grčkoj poručila da sporazuma neće biti po svaku cijenu, dok je francuski premijer Fransoa Oland rekao da će sve biti učinjeno da do dogovora dođe.

– Najvažnija valuta je već izgubljena, a to je povjerenje. Neće biti sporazuma po svaku cijenu – izjavila je kancleraka Njemačke, najvećeg grčkog kreditora i predvodnika tvrde struje kada je riječ o restrukturi i otpisu grčkog duga.

Premijer Francuske, koju smatraju saveznikom Grčke, rekao je novinarima da će na sastanku biti učinjeno sve što je moguće da budu prihvaćene reforme koje je predložila Grčka u zamjenu za dobijanje prijeko potrebne finansijske pomoći.

– Ovo nije samo pitanje Grčke, ovdje se radi o Evropi – upozorio je Oland.

Komentarišući nezvaničan njemački prijedlog koji je iscurio u javnost, da bi Grčku na pet godina trebalo ostaviti izvan eurozone, Oland je rekao:

– Ne postoji “gregzit” na određeno vreme. To ili je “gregzit” ili nije.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com