Tunel Sozina skoro otplatio sam sebe: Zaradio blizu 70 miliona - Volim Podgoricu

Tunel Sozina skoro otplatio sam sebe: Zaradio blizu 70 miliona

Kroz tunel Sozina od otvaranja do sada prošlo je više od 22 miliona vozila. Povodom desetogodišnjice otvaranja tog kapitalnog objekta, izvršni direktor kompanije Monteput Osman Nurković kaže da je, zaključno sa 2014, od putarine, zatim od izdavanja bilborda i kamata na depozite, prihodovano 67.308.888 eura.

U toj strukturi putarina čini 99 odsto.

“Prošle godine ostvareno je 7.200.000 eura prihoda, što je jedan odsto više nego 2013. Zbog povećanja i broja vozila i prihoda, ocjenjujemo ga dobrim rezultatom posebno imajući u vidu ukupni poslovni ambijent i slabije poslovanje mnogih u Crnoj Gori. Uspješno smo nastavili i prvu polovinu 2015 prihodi su veći 12,5 odsto nego u istom periodu prošle godine. Podaci pokazuju da je izgradnja tunela bila vizionarska odluka, da je opravdala očekivanja i da ulaganja u infrastrukturu treba nastaviti”, kaže Nurković za Pobjedu.

Izgradnja tunela Sozina koštala je oko 74 miliona eura, od čega je 50 miliona obezbijedila Crna Gora, a Evropska investiciona banka odobrila je kredit od 24 miliona.

“Godišnja rata kredita sa kamatom je oko 2.200.000 eura, a rok za vraćanje cijelog iznosa je do 2030. godine. Kredit će se vraćati u skladu sa ugovorenim planom otplate i rata će svake godine biti manja, s obzirom da je veći dio kamate na kredit otplaćen ranije”, rekao je Nurković.

Tunel Sozina nalazi se na koridoru auto-puta Bar-Podgorica-Andrijevica-Boljare i povezuje primorsku regiju sa centralnim dijelom Crne Gore. Dužina tunela je 4.189 metara, dok su ulazni portali na 192 metra nadmorske visine.

“Tunel je u odličnom stanju, ali je potrebna dnevna pažnja i održavanje tekuće i investiciono. Deset godina je prilično dug period i potrebno je, zbog dotrajalosti, zastarijevanja i uvođenja savremenih tehničkih dostignuća, stalno praćenje i ulaganje, da bi tunel bio bezbjedan za građane i funkcionalan, kao što je bio do sada. Od 2006. do 2014. godine u nabavku osnovnih sredstva, izgradnju pomoćnih objekata, modernizaciju sistema za naplatu, eksproprijaciju zemljišta i drugo uloženoje 5.296.786 eura. Obračunata amortizacija za taj period iznosi 1.118.630 eura”, kaže Nurković.

 

3 komentara

  1. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this info So i’m satisfied to convey that I have a very excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot surely will make sure to don’t omit this website and provides it a look a continuing.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com