U avgustu poziv za kredite Abu Dabi fonda - Volim Podgoricu

U avgustu poziv za kredite Abu Dabi fonda

Javni poziv za kreditiranje poljoprivrede u saradnji sa Abu Dabi razvojnim fondom biće objavljen u avgustu, najavio je u intervjuu za Pobjedu ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja dr Petar Ivanović.

“Poziv će biti stalno otvoren. Već je pripremljen, kao što su pripremljeni i operativni priručnik i procedure za realizaciju ovog kredita. U osnovi, model je sličan modelu MIDAS i IPARD-like, s tim što je fokus na veće projekte. Manji projekti finansiraće se sredstvima IPARD, koja su takođe obezbijeđen”, kazao je on.

Ministar smatra da su promjene u crnogorskoj poljoprivredi evidentne.

“Otvoreno je preko 2.500 novih radnih mjesta. U prvom kvartalu ove godine zabilježen je najveći broj radno angažovanih u poljoprivredi u posljednja 24 kvartala. Doprinijeli smo poboljšanju kvaliteta života u ruralnom području, prije svega kroz izgradnju velikog broja seoskih vodovoda i akumulacija. Isplaćene su sve naslijeđene obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima. Sve subvencije isplaćuju se na vrijeme. Povećani su primarna proizvodnja i prerada. Uvećane su površine pod zasadima i stočni fond. Završili smo veliki dio posla u ispunjavanju mjerila u poglavljima 11, 12 i 13. Obezbijedili smo preko 100 miliona eura novca za investicije u poljoprivredi. Uspostavili smo odličnu međunarodnu saradnju”, kazao je Ivanović.

Ipak, naglašava, ljestvicu treba da podignemo na sljedeći nivo.

“Bez toga nema napretka. Kod realista se ne rađa vjera usljed čuda, nego čudo usljed vjere. Vjerujem da možemo brže i hrabrije prihvatati nove izazove i mijenjati sebe i svijest o našim mogućnostima”, istakao je Ivanović.

Crna Gora dosta uvozi i proizvode kojima bi domaćom proizvodnjom mogla da podmiri potrebe. Ivanović smatra da ovom problemu ne možemo pristupiti mehanički.

“Naš cilj ne treba da bude puko povećanje izvoza ili smanjenje uvoza, već stalno jačanje konkurentnosti crnogorskih poljoprivrednika. Izvoz nećemo povećati socijalnom politikom u poljoprivredi, već isključivo razvojem agro-biznisa, zasnovanog na kvalitetu i posebnosti našeg regiona. Još se ne shvata da je poljoprivreda revolucionarnija od industrije, da je poljoprivreda 95 odsto nauka, a 5 odsto rad. Napravićemo veliku grešku ako ne povećamo izdvajanja za istraživanja u poljoprivredi, posebno u proizvodnji hrane. Fakultet za prehrambene tehnologije na UDG i Biotehnički fakultet na UCG sposobni su da iznesu istraživanja od kojih će korist imati poljoprivrednici”, kazao je on.

Ivanović je kazao i da imamo kvalitetne proizvode koje možemo izvoziti na tržište regiona, CEFTA-e ili EU.

“Zabilježili smo značajan rast izvoza vode od 62,4 odsto. Proizvodi mlinske industrije prepoznati su po dobrom kvalitetu, naročito organska žita. Povećali smo izvoz piva i vina, 7,8 odsto i 6,3odsto respektivno. Raste izvoz sira, meda, maslinovog ulja i ljekovitog bilja. Ali, moramo shvatiti da se u ovoj fazi razvoja crnogorske poljoprivrede veliki dio proizvodnje realizuje kroz tzv. tihi izvoz, odnosno kroz turizam. Turizam ima istu ulogu kao i izvoz. Otvaranje novih tržišta i opstanak na njima može se postići samo kvalitetom i dugoročnom posvećenošću. Pokazali smo da posjedujemo novi duh, sposobnost, vještine i volju da se uhvatimo u koštac sa svakim problemom. Naš pravi izazov nijesu problemi, već rješenja do kojih treba da dođemo. Važan dio rješenja čine izdvajanja za istraživanja u poljoprivredi i, ponavljam, investicije!”, naglasio je Ivanović.

(cdm)

2 komentara

  1. You have brought up a very excellent details , thankyou for the post. “Beginnings are apt to be shadowy and so it is the beginnings of the great mother life, the sea.” by Rachel Carson.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com