MARIĆ: DPS nije ni blizu apsolutne većinske podrške birača - Volim Podgoricu

MARIĆ: DPS nije ni blizu apsolutne većinske podrške birača

Ukrupnjavanje političkih subjekata moglo bi crnogorsku političku scenu učiniti bitno drugačijom, a toga moraju biti svjesne opozicione i Socijaldemokratska partija (SDP), ukoliko zaista žele otvoranje prostora za smjenjivost vlasti na izborima, poručio je Boris Marić iz Centra za građansko obrazovanje.

On je kazao da sada postoji veći broj političkih subjekata, posebno na opozicionoj sceni, i da, ako se bude insistiralo da svi samostalno nastupe, Demokratska partija socijalista (DPS) postaje favorit da nastavi vršenje vlasti.

„Opozicione strukture moraju naći minimum međusobne saglasnosti i kordinacije sa nekom vrstom ukrupnjavanja, zajedničkih izbornih lista, koje će obezbijediti da se uzmu svi opozicioni glasovi i napravi sinergetski efekat“, rekao je Marić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, opozicione strukture bi prvo morale da naprave dogovor oko uslova pod kojima prihvataju održavanje izbora, o obavezi pune primjene izbornog zakonodavstva, uklanjanju izbornih manipulacija iz afere Snimak, što je, dodao je, jak demokratski zahtjev, a razumljiv i crnogorskim građanima i međunarodnoj zajednici.

Marić je naveo da je Socijaldemokratska partija (SDP) najavila samostalan nastup na izborima, a nakon svega što se izdešavalo u toj partiji, imaće izuzetno težak zadatak konsolidacije svoje strukture.

Samostalan nastup, podsjetio je, najavili su i još neki politički subjekti, ali Marić smatra da je rano govoriti o konačnim odlukama partija kako će izaći na izbore.

Kako je rekao, DPS za sada ima jaku početnu poziciju, ali sam nije ni blizu apsolutne većinske podrške birača.

„Ukrupnjavanje drugih političkih subjekata moglo bi crnogorsku političku scenu nakon četvrt vijeka učiniti bitno drugačijom. Mislim da toga moraju biti svjesni kako u opozicionim partijama tako i u SDP-u, ako zaista žele da se uspostavi funkcionalnost političkog sistema bez dominantne partije u njemu i otvore prostor za smjenjivost vlasti na izborima“, naveo je Marić.

Komentarišući izjavu lidera SDP-a Ranka Krivokapića, koji je poručio da će ministrima Ivanu Brajoviću i Vujici Lazoviću dati vremena da pokažu demokratsko opredjeljenje prema NATO-u i Crnoj Gori, Marić je ocijenio da će Krivokapić sigurno retorički insistirati da oni vrate mandat, ali da je pravo pitanje šta će konkretno preduzeti da odbrani interes partije u čije je ime potpisao koalicioni sporazum.

Kako je rekao, postoje svi preduslovi za pokretanje pitanja povjerenja Vladi, što bi dalo konkretan odgovor i rezultat.

„Ili bi DPS obezbjedio novu skupštinsku većinu do raspisivanja izbora, ili bi se formirala skupštinska većina bez DPS-a i stvorili uslovi za raspisivanje vanrednih izbora. Ovako sve što možemo da vidimo je dio opšte političke igre i manipulacije, koja pokazuje da Krivokapić još nije donio ili nije u mogućnosti da donese neke važne odluke koje treba da jasno trasiraju dalju politiku razvoja SDP-a“, smatra Marić.

Prema njegovim riječima, NATO je u svemu tome samo izgovor za nepreduzimanje konkretnih političkih poteza koji mogu imati suštinski uticaj na crnogorsku političku scenu.

On je kazao da je istraživanje Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija pokazalo da se osnovni odnos snaga na crnogorskoj političkoj sceni, između vlasti i opozicije, još ne mjenja.

„Imamo nekoliko ustaljenih karakteristika. Prvo, DPS već skoro dvije decenije ne može da formira vlast bez koalicionih partnera. Drugo je da periodično dolazi do prekompozicije opozicionih snaga i treće je da predstavnici manjinskih naroda, po pravilu, idu u koaliciju sa DPS-om“, rekao je Marić.

Kako je naveo, osim te osnovne postavke koja traje, postoje i dešavanja koja se mogu definisati kao politička iznenađenja ili afere koje u određenoj mjeri vrše uticaj na odnose unutar političke scene.

„Tako je afera Snimak bitno uticala na rasvjetljavanje brojnih manipulacija vladajućeg DPS-a, ali do danas nije ostvarila krajnji politički rezultat, a to je da kroz poraz na izborima DPS bude politički kažnjen za urušavanje legitimiteta izbornog procesa“, dodao je Marić.

Nasuprot tome, rekao je, u posljednje vrijeme svjedoci smo dijeljenja i prestrojavanja opozicionih subjekata, ali i vladajućeg SDP-a i stvaranja brojnih novih političkih subjekata.

„Ali, to ne mijenja još uvijek poziciju DPS-a kao dominantne partije, koja posredno i neposredno podstiče dezintegracione procese kod svojih protivnika. Upravo zbog toga DPS još može vršiti vlast, ili održavati svoju Vladu, a da nema većinu na izborima, a u ovom trenutku ni sigurnu većinu u samom parlamentu“, ocijenio je Marić.

Kako je rekao, jasno je da će DPS, ako nakon izbora bude u toj situaciji, otvoriti vrata moguće koalicije skoro svim političkim subjektima koji budu imali parlamentarni status.

„Pozitivna sa DPS-om dijeli zajedničke spoljno-političke priorite te i ono što je specifičnost ove partije u odnosu na druge opozicione-građanske strukture je tvrd stav da oni neće praviti neprincipijelne saveze, što znaći da skoro ne postoji mogućnost glasanja sa desničarskim snagama koje su protiv NATO integracija, ni za jednu odluku koja po njihovom mišljenju ugrožava spoljno-političke prioritete zemlje“, kazao je Marić.

Sagledavajući te bazične stavove, kako je naveo, postizborni pregovori DPS-a i Pozitivne su vrlo mogući, ukoliko sama Pozitivna ostvari parlamentarni status.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com