TRAŽITE POSAO? Dnevnica kod Kineza 27 evra, zaradi se i do 800 evra mjesečno - Volim Podgoricu

TRAŽITE POSAO? Dnevnica kod Kineza 27 evra, zaradi se i do 800 evra mjesečno

Kineska kompanija CRBS za izgradnju kampova za smještaj radnika na Pelevu Brijegu, Lopatama i na Jabuci, angažovala je mještane tih sela i plaća im dnevnicu od čak 27 eura, potvrđeno je Portalu Analitika sa lica mjesta.

Zadovoljni mještani pričaju da mjesečno u prosjeku zarade 750 eura, a ukoliko ne žele da uzmu slobodan dan, mogu za 30 dana rada inkasirati čak 810 eura.

Angažovanje mještana na relaciji Pelev Brijeg- Jabuka kod Mateševa, formalno preko domaćih podizvođača ili ne, predstavlja striktno poštovanje ugovora koji predviđa da 30 odsto radova na prioritetnoj dionici autoputa izvodi domaća radna snaga. Trenutno sedam domaćih kompanija je angažovano na izgradnji autoputa.

Radno vrijeme od osam do 16 sati

Mještani koji su dobili posao, prihvatili su da pričaju o tome kako je raditi za Kineze, ali pod uslovom da im ne pominjemo imena.

„Angažovani smo na izgradnji kampova sa smještaj radnika. Radno vrijeme je od osam do 16 časova i mora se striktno poštovati. Imamo pauzu od pola sata za obrok i 15 minuta za cigareta-pauzu. Kinezi ne vole kada se previše koriste duvanski proizvodi“, kazao je četrdesotogodišnji mještanin Lopata, sela nadomak poznatije Veruše.

Krajem maja kada je sve počelo, dnevnica je iznosila 25 eura uz obavezu Kineza da obezbijede jedan obrok.

„Ne nalazimo manu hrani, ali iskreno nijesu nam se dopali kineski sendviči, pa smo postigli dogovor da umjesto 25 eura uz obrok, dobijemo za dnevnicu 27 eura. U prosjeku za dva mjeseca rada ostaće nam po 1500 eura ili 750 eura mjesečno. Gdje se to može zaraditi? Nigdje. Moj komšija je radio u Plantažama kao honorarac i nije mogao zaraditi više od 250 eura iako je dobar radnik“ kaže mještanin.

Ne beru drva i pečurke, nego rade kod Kineza

Na posluizgradnje kampova za smještaj radnika angažavano je 40-tak mještana po gradilištu. Oni kažu da posao i nije previše težak.

„Navikli smo na težak rad oko stoke i kod branja drva, tako da nam ovaj građevinski posao ne predstavlja problem. Kampovi su plavo-bijeli dugački paviljoni, radi se šablonski i nije tehnički zahtjevno. U početku je bilo problema zbog jezičke barijere i zbog različitih zahtjeva kineskih šefova, ali kako je vrijeme odmicalo, sve smo se bolje snalazili i sporazumijevali sa Kinezima. Kako? Prvo rukama, a onda i engleskim jezikom jer među nama ima mlađih koji znaju pomalo engleski jezik. Niko od mještana ne ide bere drva i pečurke (čuli smo da ih nema), no svi rade kod Kineza“, priča mještanin. Od angažovanih radnika čuli smo da je zbog nediscipline podijeljeno i nekoliko otkaza.

Mještani su zadovoljni što se u ovom kraju, nakon 30 godina, konačno počelo nešto dobro dešavati i nadaju se da će biti angažovani kada počnu pravi radovi.

Prioritetna dionica Smokovac-Mateševo imaće 18 tunela i 13 mostova, a tehnički su najzahtjevnija dva objekta – most Moračica i tunel Vjeternik.Most Moračica će biti ponos cijele Evrope, dugačak je kilometar na stubovima visine 180 metara. Tunel Vjeternik biće dug 3 km. Projekat predviđa izgradnju četiri petlje, pa će stanovništvo tog kraja moći lako na put da se uključi preko više petlji – na Smokovcu, Pelevom brijegu, Veruši i Mateševu.Radovi na izgradnji autoputa Bar – Boljare zvanično su počeli 11.05.2015 godine. Izgradnja prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, trajaće četiri godine. Prioritetna dionica duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca autoput u Mateševu dolazi na preko 1100 metara. Koliko su Kinezi ozbiljno shvatili posao svjedoči podatak da su brodom dovezli i rasporedili na različitim mjestima više od 250 građevinskih mašina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com