Vujanović odlikovao suprugu Blaža Jovanovića - Volim Podgoricu

Vujanović odlikovao suprugu Blaža Jovanovića

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodijelio je danas na prijedlog SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, povodom 13. Jula – Dana državnosti i antifašističkog ustanka Crne Gore, Orden crnogorske zastave prvog stepena, Lidiji Jovanović.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da mu pričinjava posebno zadovoljstvo i veliku čast što je u prilici da odlikuje Jovanovićevu, kao znak velikog uvažavanje za sve što je uradila.

“U tom velikom djelu bi se moglo pričati i mnogo i dugo, ali ću da kažem sasvim kratko ono što mi se čini za ovu prigodu primjereno. To djelo je vezano i za život našeg Blaža Jovanovića, čovjeka koji je obilježio i antifašzam  i modernu  istoriju Crne Gore.  Koji je bio prvi predsjednik Vlade Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore, obavljao je državne poslove sa velikom emocijom sa velikim uspjehom. Bavio se politikom, posvećujući se dobru Crne Gore i posvećujući se svim njenim građanima. Ono što je njegova najveća vrijednost  je ljubav koju su građani Crne Gore imali prema njemu i poštovanje prema njegovom djelu. U tom djelu je i naša Lidija učestvovala, i kao bračni i porodični saputnik, učestvujući i u aktivnostima koje je podržavala, pomagala ali i dijelila velike vrijednosti tog njegovog ogromnog i grandioznog djela”, kazao je predsjednik.

Vujanović je rekao da je Lidija imala i ogromna svoja dostignuća. 1934. godine u komunističkoj partijji, godinama u teškom ilegalnom radu, kontrolisana i maltretirana od policije, tog vremena.

“Učesnik antifašističke revolucije od prvog dana, nosilac spomenice, jedan od utemeljivača Antifašističkog fronta žena i u svim svojim aktivnostima posvećena maksimalno dobru ljudi i dobru Crne Gore. Vijećnik ZAVNO-a, poslanica u prvoj Skupštini Crne Gore, u nekoliko navrata birana u Skupštinu Crne Gore i u svom državnom i političkom djelovanju svakako velikan našeg antifašističkog pokreta i države. Posebno želim da iskažem našoj Lidiji poštovanje za ogromni humanitarni rad. Dakle Lidija je u velikom utemeljila značajne institucije naše socijalne brige. Današnji Dječji dom  Mladost u Bijeloj, ustanovu   Zavoda za školovanje i rehabilitaciju lica sa oštećenim govorom i sluhom u Kotoru, Dom za penzionere u Risnu”.

Vujanović je kazao da je Jovanovićeva dugo bila rukovodilac i Crvene pomoći i Crvenog krsta Crne Gore.

“I bila posvećena radu svih onih kojima je trebalo dobro. Obavezni su svi kojima je potrebna pomoć i koji se bave socijalnom brigom za maksimalno poštovanje naše Lidije. Učinili ste mi kao što sam rekao zadovoljstvo da vam kao znak pažnje Crne Gore, predam ovo odlikovanje koje se daje za najveće zasluge u Crnoj Gori i da kažem da Lidija morate biti ponosni na svoj život. To je život koji je bio ispunjen velikim vrijedostima, velikim uspjesima, a Crna Gora mora biti ispunjena zadovoljstvom što ima takvog velikana kao što je Lidija Jovanović”, poručio je on.

Dodjeli Ordena Lidiji Jovanović, prisustvovali su predsjednik opštine Kotora Ivan Novosel, generalni sekretar SUBNOR-a Crne Gore Dragan Mitov Đurović  i predsjednik UBNOR-a Tivat Dragiša Ćosović.

 

(rtcg)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com