Vilijam svakog dana iznova proživljava 14. mart 2005. – a onda se RESETUJE - Volim Podgoricu

Vilijam svakog dana iznova proživljava 14. mart 2005. – a onda se RESETUJE

Vilijam se sjeća baš svega do jednog dana i od tada ne može da prikuplja nove informacije te se, u žargonu rečeno, resetuje svaki dan.

Pacijent (38) kojeg su na Institutu u Lesteru predstavili samo kao Vilijam, svakoga dana iznova živi 14. mart 2005. godine.

Naime, on se svakog jutra budi uvjeren da je upravo taj datum, da još uvek služi vojsku i da ga čeka zubarski pregled, te potom u nastavku dana gubi nove informacije.

Doktor Džerald Burdžis iz navedenog Instituta rekao je da je njegov slučaj jedinstven u svijetu na polju amnezije, te ističe da se siroti Vilijam baš svega sjeća do tog dana i 13 sati i 40 minuta, ali i da se potom, u žargonu rečeno, naprosto resetuje, jer nove informacije može da čuva tek 80 minuta.

“Kako bi normalno funkcionisao supruga ga svakog jutra podsjeća da upali računar i pročita sve zadatke koje mora tog dana da obavi, kao i da se podsjeti svih potrebnih informacija”, napisao je Burdžis, koji je odbacio optužbe da Vilijam lažira bolest.

Burdžis je pojasnio da su s njim radili punih deset godina i da nema šanse da se pretvara, pa dodao kako vjeruje da je kod sirotog muškarca problem to što u njegovom mozgu ne dolazi do sinteze proteina, a što na kraju dovodi do toga da njegov mozak nije u stanju da stvoriti nova sjećanja.

Vilijamov problem je zapravo vrlo sličan kao kod pacijenata koji boluju od anterogradne amnezije i ne mogu prebaciti informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje, ali se istorija bolesti i simptomi ne podudaraju u potpunosti.

Primjer, Vilijam nikada nije pretrpeo udarac u glavu niti je na njegovom mozgu moguće pronaći oštećenje, već se samo može nagađati šta je bio uzrok stanju u kojem se danas nalazi.

Burdžis je utvrdio da Vilijamovi problemi kreću neposredno nakon anestezije kod zubara, ali i ističe da nema dokaz da je taj trenutak bio presudan i da je kriv za njegove patnje.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com