Pakleno vruće, crveni meteoalarm - Volim Podgoricu

Pakleno vruće, crveni meteoalarm

U Crnoj Gori danas će biti sunčano i veoma toplo, uz slab do umjeren razvoj dnevne oblačnosti.

Zavod za hidrometeorologiju objavio je za danas crveni meteoalarm, što praktično znači da će Crnu Goru za dane vikenda pogoditi paklene vrućine s temperaturom iznad 40 stepeni. Istovremeno, postoji velika mogućnost širenja požara.

Kako je najavljeno iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju danas je u planinskim predjelima na sjeveru, lokalno je moguća kratkotrajna poslijepodnevna nestabilnost.

Vjetar će biti slab do umjeren, promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura vazduha od 14 do 27, najviša dnevna od 30 do 40 stepeni.

Tropske temperature i naredne sedmice

Tropske temperature zadržaće se i tokom naredne sedmice. Načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u ZHSCG Branko Micev ipak kaže da nema mjesta panici i da je neophodno da ljudi svoje navike i aktivnosti prilagode meteorološkim uslovima.

Meteoalarm se ne izdaje da se stvara panika kod ljudi, nego da se upoznaju da postoji visok stepen opasnosti od ekstremnih meteoroloških uslova u ovom slučaju temperature.

Crveni meteoalarm podrazumijeva da će postojati određenih posljedica na terenu, kako po infrastrukturu tako i po ljudske živote koji mogu biti ugroženi. Postoji opasnost i od požara.

Svega toga je bilo u prošlosti, a biće i u budućnosti – rekao je Micev Pobjedi. On objašnjava da nikoga ne treba da čudi crveni alarm, te da ništa nije neuobičajeno da u našoj zemlji budu ekstremno visoke temperature, jer smo područje koje ,,podliježe uticaju tropskih talasa“.

– Ekstremne opasnosti će doći i proći, neće trajati 100 godina. Ne dešava se ništa što se nikad nije desilo, samo se sada stručno i naučno prezentira. Ranije se dešavao ovakav talas, pa ga niko ne najavi i ne objasni. Sad ga najavljujemo, pratimo i pričamo o njemu i tu je razlika – istakao je Micev navodeći da je ekstremni toplotni talas Crnu Goru pogodio u julu 2007., kada je od 17. jula pa narednih osam dana temperatura na području Glavnog grada dostizala i prelazila 40 stepeni.

Crveni meteolarm, kako kaže, do sada je na području Crne Gore bio izdat nekoliko puta, a zadnji put u martu ove godine usljed ekstremno obilnih padavina kada je došlo do oštećenja na putu Cetinje-Budva. Micev je naveo da će se ekstremno visoke temperature zadržati i tokom naredne sedmice.

“Temperature vazduha narednih dana imaće i rekordne vrijednosti za posljednjih pola vijeka”, rekao je Micev.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com