Osnovni sudovi šalju 729 predmeta u Nikšić i Cetinje - Volim Podgoricu

Osnovni sudovi šalju 729 predmeta u Nikšić i Cetinje

Osnovni sudovi u Podgorici i Kotoru, zbog velikog broja neriješenih predmeta, delegirali su njih 729 svojim kolegama u Nikšiću i Cetinju.

z Vrhovnog suda saopšteno je da je razlog premještanja predmeta iz Podgorice u Nikšić, odnosno iz Kotora na Cetinje, velika opterećenost sudija i poštovanje prava na suđenje u razumnom roku.

Međutim, prema pisanju Dana, u rješenjima Vrhovnog suda za delegirane predmete navedeno je da je problem veliki broj neriješenih postupaka.

Iz Vrhovnog suda kazali su da su sudije podgoričkog i kotorskog suda opterećene i da im je ostalo još skoro polovina predmeta od ove godine koje nijesu uspjeli da riješe.

-U periodu od 1.1. do 30.06 ove godine Osnovni sud u Podgorici imao je u radu 19.705 predmeta, od čega je na dan 30.06 ostalo neriješeno 10.356. Za isti period sud u Kotoru imao je u radu 5.368 predmeta od čega 30. juna neriješeno 2.520- kazali su iz Vrhovnog suda.

Advokat Goran Rodić smatra da delegiranje predmeta iz jednog u drugi grad nije najbolje rješenje, jer to, naveo je, iziskuje veće troškove postupka.

-U svakom postupku naplatiće se putni troškovi za obje strane u postupku. Osim toga na taj način učesnici u sporovima trošiće veće vrijeme kako bi prisustvovali suđenjima- rekao je Rodić za Dan.

On smatra da je efikasnije rješenje da se sudije premjeste na ispomoć u druge gradove, gdje je velika opterećenost njihovih kolega.

Rodić je dodao da treba ispitati svrhu postojanja nekih sudova i broj predmeta koji postoje u njima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com