DRAMA U KANJONU TARE: Sletjelo auto sa pet putnika - Volim Podgoricu

DRAMA U KANJONU TARE: Sletjelo auto sa pet putnika

Prava spasilačka drama odvijala se u kanjonu Tare, nakon što je pored puta od velikog mosta prema Mojkovcu, u rijeku sletjelo vozilo u kome se nalazilo pet stranih državljana.

Radi se o grupi uglavnom Poljaka koji su namjeravali istraživati floru i faunu i biti stacionirani u kampu „Kljajevića luka“ pored velikog mosta na Tari.

Terenskim vozilom marke Landrover sat iza ponoći, kada je došlo do slijetanja, upravljao je Rahvalb Aleksander Maciej a saputnici su mu bili Hadou Džon Foulds, Žegorž Apoznanski, Evelina Malkovič i Marta Šurle.

Svi oni su zadobili povrede i tokom noći vozilima hitne pomoći iz Žabljaka i Mojkovca transportovani u pljevaljsku bolnicu. Dvoje teško povrijeđenih prezezeno je iz Pljevalja u Klinički centar Crne Gore, a dvoje teže i jedan lakše povrijeđeni zadržani u pljevaljskoj bolnici

Iz još uvijek neutvrđenih razloga vozilo je sletjelo niz liticu visoku oko 50 metara. Pri tom se prevrtalo i do polovine u vodi zaustavilo se na točkovima. Jedan od putnika uspio je izaći iz smrskanog automobila, isplivao je i telefonom pozvao kamp „Kljajevića luka“.

Slavko i Đole Kljajević iz kampa pozvali su policiju na Žabljaku, hitajući sa čamcima na lice mjesta. Sa Žabljaka je krenula policija, pripadnici službe zaštite i spasavanja, hitna pomoć i grupa spasilaca iz Obavještajne tačke GSS Crne Gore. Žabljački vatrogasci su uspjeli napraviti otvore na smrskanom vozilu kroz koje su izvlačeni povrijeđeni, a sa tim ciljem su stigli i vatrogasci iz Pljevalja sa tehničkim vozilom kao i čovjek iz Nikšića sa opremom za spašavanje iz smrskanog vozila.

Uz pomoć alpinističkog užeta sa spasiocima se do vozila spustila i ljekarka hitne pomoći iz Žabljaka, dr Ivana Brzaković, koja je odredila redosled spasavanja, shodno procijenjenoj težini povreda, Nakon što su oslobođeni iz vozila, prvo je jedna djevojka, na nosilima dopremljena do čamca, transportovana do pogodnog mjesta a odatle uz pomoć užadi izvučena na put i smještena u vozilo hitne pomoći. Postupak je ponovljen i u slučaju jednog momka a kod ostalo dvoje nije bilo potrebe za korišćenje nosila već su iz rijeke smeštani u čamac izvlačeni užadima, a odatle odvoženi u bolnicu.

Akcija spasavanja , u kojoj je učestvovalo 15 ljudi i medicinske ekipe, okončana je oko pet časova.

Uviđaj će se obaviti danas.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com