Andrić: Božović priznao da Abazovićev ministar nije bio iskren kada je pregovarao s prosvjetarima - Volim Podgoricu

Andrić: Božović priznao da Abazovićev ministar nije bio iskren kada je pregovarao s prosvjetarima

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović potvrdio je da bivši ministar Dritana Abazovića, gospodin Damjanović, nije bio iskren kada je pregovarao s prosvejetarima, te da nije predvidio uvećanje fiskalnim smjernicama za 2024. godinu, iako je dobro znao za tu obavezu, kazala je Jelenka Andrić, poslanica Pokreta Evropa sad.

Do toga je došlo, kako je kazala, usljed prekomjernog zapošljavanja prethodne Vlade, pa možemo konstatovati da su novozaposleni u najvećem dijelu anulirali data obećanja o povećanju zarada.

“Imajući prethodno u vidu, dalje uvećanje zarada od 10%, ne bi zahtijevalo samo 19 miliona eura za potrebe Prosvjete, već bi iziskivalo dodatno izdvajanje za cijelu državnu upravu i institucije u javnom sistemu, što je oko 70 miliona eura, kao i okvirno osam miliona eura za potrebe opština”, rekla je ona.

Dakle tih, gotovo 120 miliona eura dodatnih sredstava u 2024. godini za ove namjene, u ovom trenutku, prema njenim riječima, nije moguće obezbijediti poštujući principe odgovornog upravljanja javnim finansijama, te imajući u vidu da bi država za isti iznos morala da se zaduži.

“Usvojeni Budžet za 2024. godinu ima čvrsto opredjeljenje da nijedan cent zaduženja ne ide za finansiranje tekuće potrošnje.

Takođe, treba i napomenuti da su nedavna uvećanja zarada koja su se odnosila samo na zaposlene u javnoj upravi, stvorila disbalans na tržištu rada, imajući u vidu da je javni sektor postao atraktivniji, čime je u određenoj mjeri i narušen ambijent na tržištu rada i otežani uslovi poslovanja u privatnom sektoru, te bi dodatno povećanje zarada u ovom trenutku samo dodatno produbilo već postojeći jaz”, kazala je Andrić

Sistemski pristup je, prema njenim riječima, jedini pravi pristup, jer dosadašnja ad hoc rješenja nijesu dala željeni efekat, a rezultati to najbolje pokazuju.

“Potvrda ispravnosti ovog pristupa je činjenica da je inicijalna kapisla za prvo značajnije povećanje zarade prosvjetnim radnicima, bila upravo implementacija programa Evropa sad 1, a nastaviće se programom Evropa sad 2”, zaključuje ona u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com