DRECUN: Kamata pada do 8 odsto - Volim Podgoricu

DRECUN: Kamata pada do 8 odsto

Trend snižavanja kamatnih stopa na odobrene kredite na nivou kompletnog bankarskog sektora će se nastaviti i očekujem da će se prosječna kamata u narednih godinu – dvije kretati između 7,8 odsto i 8,5 odsto, izjavio je Portalu Analitika ekonomski analitičar Predrag Drecun.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u maju je pala 0,08 procentnih poena i iznosila je 8,99 odsto. Poslije duže vremena, prosječna kamata na kredite pala je ispod devet procenata.

Drecun je ocijenio da je ključni razlog za pad kamata višak likvidnih sredstava u bankama, uzrokovan konstantnim rastom depozita.

“Banke imaju potrebu da plasiraju sredstva nakon perioda hibernacije. Povećana ponuda likvidnih sredstava i tržište su odigrali svoju ulogu. Možda je psihološki uticala namjera CBCG da ograniči kamatne stope, ali mislim da u ovom trenutku ne postoji potreba za administriranjem kamata. Za kredite sa nižim iznosima i hipotekarne kredite će se zadržati visoke kamatne stope, a za ostale tipove kredita kamatne stope će padati”, naglasio je Drecun.

2 komentara

  1. After study a handful of the websites with your website now, and I truly as if your strategy for blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls consider my web site likewise and make me aware if you agree.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com