Krivična djela iz privatizacija da ne zastarijevaju - Volim Podgoricu

Krivična djela iz privatizacija da ne zastarijevaju

Neznanje, bezakonje ili visoki stepen korupcije u postupcima privatizacije, posebno velikih preduzeća, mora biti motiv za insistiranje na zahtjevu da krivična djela iz oblasti privatizacije ne zastarijevaju i postanu dio pravnog poretka, ocijenjeno je iz Demokratske Crne Gore.

Potpredsjednica Demokratske Crne Gore, Zdenka Popović, navela je primjer Duvanskog kombinata (DKP), koji je imao odličnu sirovinsku bazu, obučenu radnu snagu, brend i obezbijeđeno tržište.

„U žiži javnosti ovih dana je agonija nešto više od 150 radnika u DKP, koji se zbog propalog plana reorganizacije nalazi u programiranom stečaju, što vrlo vjerovatno vodi u likvidaciju zbog višemilionskih dugova i nemogućnosti njihove otplate“, navela je Popović u saopštenju.

Ona je dodala da su svi privredni kolektivi bili privatizovani po istom scenariju, koji se ogleda na dozvoljavanju gomilanja obaveza prema državi kroz poreski dug i neizmirivanju obaveza prema dobavljačima. Taj scenario podrazumijeva i neispunjavanje obaveza prema radnicima, kroz nepovezivanje radnog staža i neisplaćivanje zarada i otpremnina.

„Očekivanja radnika koji su se prijavili za dobrovoljno napuštanje fabrike i prijevremeno penzionisanje, po svoj prilici će biti uzaludno, tako da će i oni dijeliti sudbinu skoro cijele radničke klase koja postaje raritet u Crnoj Gori“, rekla je Popović.

Ona je podsjetila da se radnicima DKP već duguju dvije zarade, a nije im ni povezan radni staž od 2012. godine, bez čega je nemoguće ostvariti pravo na penziju i isplatu otpremnina.

Popović je dodala da zarade moraju biti isplaćene, jer je DKP radio i proizvodio cigarete stranih brendova, koje su oslobođene akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV), a prodavale su se na drugim tržištima.

„Poslije svega nameće se pitanje da li je postojala namjera da se taj, nekada uzorni kolektiv, dovede do likvidacije kako bi se jedinom ponuđaču dao u bescijenje i na najlakši način oslobodio obaveza prema radnicima, državi i lokalnoj samoupravi“, rekla je Popović.

Ona je saopštila da na takvu pomisao navodi činjenica što jedinom ponuđaču, nakon višemjesečnih pregovora, ne odgovara procijenjena vrijednost imovine, lokacija na kojoj je trebalo da se gradi fabrika i nije zainteresovan za brend DKP-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com