Beograđani više ne smiju da suše veš NA TERASI! A šta je sa Podgoricom? - Volim Podgoricu

Beograđani više ne smiju da suše veš NA TERASI! A šta je sa Podgoricom?

Stanovnici srpske prijestonice više neće smjeti da suše veš na svojim balkonima!

To se odnosi na terasu koja je vidljiva sa ulice ili neke druge javne površine, a ako ih neko prošpija, kazna je 2.550 dinara ili oko 25 eura, prenose Novosti.

Malobrojni Beograđani su upoznati sa kompletnim kućnim redom u stambenim zgradama. Njihovo poznavanje se uglavnom svodi na vrijeme kada su dozvoljeni radovi, korišćenje vešernica ili podruma, obavezu čišćenja prostora ispred zgrade od snijega i leda…

A kazne od 250 do 500.000 dinara predviđene su osim za sušenje veša na terasama, i za one koji na lođama i balkonima drže stari namještaj, ogrijev ali i neobezbijeđene saksije sa cvijećem. Baš kao i za sve vlasnike koji nemaju vidno istaknut broj stana na vratima ili ne održavaju zajedničke prostorije.

Za kontrolu poštovanja kućnog reda zadužene su komunalna inspekcija i policija. Međutim, kontrola zgrada se ne vrši redovno, već oni izlaze na teren samo po prijavi.

Zakon je i u Podgorici sličan, skoro “prepisan” samo što su kazne mnogo više a veš se, za sada, ne pominje!

Naime, u Beogradu, zbog nesostatka prostora, zagađenosti vazduha, smoga, velike hladonoće preko zime…veliki broj porodica je snabdjeven mašinama za sušenje veša, dok kod u Podgorici to nije slučaj.

Novim nacrtom Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama u Podgorici, koji je bio na javnoj raspravi, definisane su novčane kazne do 1.500 eura za pravna lica i Skupštine etažnih stanara, a do 100 eura i upravnicima zgrada za nepoštovanje kućnog reda!

Nacrtom je definisano da će se kaznom od 100 do 1.500 eura kazniti “ pravno lice koje se ne ponaša na način koji ne obezbjeđuje dnevni i noćni odmor stanara zgrade od 16 do 18, kao i od 22 do 6 sati”.

Ista visina kazne predviđena je i za lice koje ne postavi na ulaznim vratima svog stana metalnu pločicu sa brojem stana ili ako vikom, galamom, glasnom muzikom ili pjevanjem naruši mir u zgradi ili dvorištu.

Novčano će biti kažnjeno lice koje prosipa tečnost, baca predmet, otpad i istresa podne i druge prostirke sa prozora, balkona, terase.

To važi i za pravno lice koje na balkonu drži ogrijev i “druge predmete koji narušavaju izgled stambene zgrade”.

Što se tiče fizičkih i odgovornih lica, biće kažnjeni za navedene prekršaje novčanom kaznom od 10 do 100, a preduzetnik kaznom od 30 do 250 eura.

Skupština etažnih vlasnika biće kažnjena od 100 do 1.500 eura ukoliko ne odredi raspored i način korišćenja zajedničkih prostorija ili mjesto za ogrevni materijal, kao i mjesto za postavljanje oglasne table.

Za prekršaj će se kaznom od 10 do 100 eura kazniti upravnik stambene zgrade ako ne istakne imena stanara na predviđenom mjestu, ne istakne uputstvo na liftu o načinu korišćenja i upotrebe i ne postavi upozorenje da lift nije u funkciji.

Nacrtom izmijenjene Odluke o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima predviđeno je da će se kaznom od 150 do 5.000 eura kazniti privredno društvo ako ne zbrine napuštenog i izgubljenog ljubimca, ne održava sklonište i ne potupa sa ljubimcima koji su zbrinuti u skloništu u skladu sa zakonom.

(Volim Podgoricu/novosti.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com