OPREZ: Gljivice vrijebaju na bazenima - Volim Podgoricu

OPREZ: Gljivice vrijebaju na bazenima

Infekcije koje nas muče u ljetnjim mjesecima obično se javljaju među nožnim prstima, noktima, a mogu da zahvate i kožu i sluzokožu. Razmjenjivanje obuće i garderobe nije preporučljivo.

Iako se javljaju tokom cijele godine, o gljivicama se najviše govori ljeti. Ne bez razloga, jer vrijebaju sa bazena, javnih kupatila, svlačionica, iz tuđih papuča, sa češljeva, kapa, pišu Večernje novosti.

Naime, broj oboljelih raste značajno u ovom periodu godine, a ljeti im posebno pogoduju toplota, vlaga, slaba periferna cirkulacija, tijesna obuća.

Da bi se spriječilo njihovo nastajanje, uz dobru higijenu i izbjegavanje tuđih ličnih stvari, treba nositi komotnu obuću i redovno mijenjati čarape, a po mogućstvu što više nositi obuću sa otvorenim stopalom.

Gljivice se najčešće javljaju kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Mogu da zahvate cjelokupnu površinu kože kao i sluzokožu, a posebno usnu duplju, vaginu i polni organ muškarca, nožne prste, pazuh i nokte.

Sa noktiju ih je i najteže otkloniti. Prepoznaju se po žućkastim uzdužnim prugama ili beličastoj boji, kao i po zadebljanju noktiju. Gljivice mogu da prouzrokuju i otpadanje nokta. Ova infekcija se teško liječi specifičnom terapijom koja traje do četiri mjeseca, pa i duže.

Gljivice se često se javljaju i između nožnih prstiju. Najviše kod sportista i ljudi koji imaju pojačano znojenje stopala. Postoje i osobe koje imaju gljivice, a ne obolijevaju, ali infekciju prenose drugima. Zato mijenjanje obuće i garderobe sa drugom osobom apsolutno nije preporučljivo, kao ni hodanje bez papuča pored bazena. Međutim, svako perutanje i vlaženje između prstiju ne znači da je uvijek riječ o gljivičnoj infekciji.

Klinička slika zavisi od vrste gljivica i lokalizacije infekcije. Na koži tijela najčešće se ispoljavaju ovalna crvenila, koja imaju naglašenu ivicu i blago se perutaju. Na stopalu se takođe uočava crvenilo sa ljuspanjem, a ponekad i vlaženjem kože. Za oboljele je, međutim, najdosadniji svrab, posebno izražen noću.

Kod gljivica na glavi vidljivo je crvenilo, ljuspanje, gnojanice, sitni plikovi, kraste, a u težim slučajevima prisutan je i gubitak dlake i neprijatan miris. Poseban oblik gljivične infekcije viđa se u vidu ovalnih, svijetlo-braon i crvenkastih fleka na koži trupa i ruku. Poslije terapije fleke postaju bjeličaste, pa često kod pacijenata stvaraju zabunu da je liječenje bilo neuspješno. Međutim, potrebno je samo da prođe izvjesno vrijeme i pigmentacija se vraća.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com