Policija protjerala iz države četvoricu vehabija - Volim Podgoricu

Policija protjerala iz države četvoricu vehabija

Crnogorska policija protjerala je iz države krajem prošle nedjelje četvoricu vehabija. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova je saopšteno da su dvojica vehabija vraćena u Srbiju, a preostala dvojica u Bosnu i Hercegovinu.

Radeći preventivno na sprečavanju terorističkih napada i regrutovanja naših državljana na strana ratišta, crnogorska policija pojačala je kontrole u čitavoj državi. U nedjelju popodne u mjestu Smokovac kontrolisano je vozilo novosadskih registarskih oznaka. U automobilu su bila dvojica vehabija iz Novog Pazara, piše Dan.

Nakon pretresa vozila oni su privedeni u podgorički Centar bezbjednosti pošto je utvrđeno da nijesu imali lična dokumenta, kao ni prijavljen boravak u našoj državi. U stanici policije zadržani su 48 sati, nakon čega su protjerani iz zemlje, pošto policija nije imala više osnova za njihovo zadržavanje.

Ista situacija dogodila se i nekoliko dana ranije sa vehabijama iz BiH. Kako ni oni nijesu imali prijavljen boravak, iako nijesu posjedovali oružje, nakon provjera u policiji naređeno im je da napuste državu.

Identitet protjeranih vehabija nije saopšten, ali je Danu potvrđeno iz MUP-a da su nad njima sprovedene bezbjednosne provjere, nakon čega su napustili Crnu Goru.

Odbor za bezbjednost i odbranu krajem prošle godine je raspravljao o problemu vehabija, a posebno o njihovom regrugovanju za borbe u Siriji. Prema podacima tajne policije, u Crnoj Gori se nalazi najmanje 100 do 120 vehabija. ANB ima podatke da vehabije primaju znatna finansijska sredstva preko islamskih humanitarnih organizacija, a kao glavni centar vehabija u Crnoj Gori tajna policija je označila Plav.

Podaci tajnih službi pokazuju da su vehabije u Crnoj Gori podijeljene u više grupacija, a najpoznatije su „Tekfir grupa” i „Nusretovci”, sledbenici Nusreta Imamovića, vođe grupe vehabija u Bosni i Hercegovini, koji je poznat po izjavi da samoubilački, napadi nisu zabranjeni ali ih treba koristiti za izuzetne prilike.

Posljednjih nekoliko mjeseci policija i vojska su pooštrile kontrole i mjere protiv stranih grupacija koje bi mogle predstavljati opasnost.

1 komentar

  1. Aw, i thought this was an extremely good post. In notion I must invest writing like that moreover – taking time and actual effort to have a excellent article… but what things can I say… I procrastinate alot through no means find a way to get something done.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com