SNP: Glavni grad ucjenjuje djecu koja ne govore crnogorski i albanski - Volim Podgoricu

SNP: Glavni grad ucjenjuje djecu koja ne govore crnogorski i albanski

Lokalne vlasti u Podgorici juče su najavile da će obezbijediti besplatne udžbenike za sve podgoričke prvake, ali Odbor SNP-a Glavnog grada ističe da je veliki broj djece diskriminisan, pošto je saopšteno da će udžbenike dobiti đaci koji će nastavu pohađati na crnogorskom ili albanskom jeziku.

Poručili su da će oni obezbijediti udžbenike za djecu kojima Glavni grad neće uručiti besplatne udžbenike.

“Kao stranka koja baštini ideje jednakosti i socijalne pravde, Socijalistička narodna partija ne može ćutati na najavljeni diskriminitorski odnos lokalne vlasti u Podgorici prema velikom broju djece upisane u prvi razred osnovnih škola na teritoriji Glavnog grada”, ističe se u saopštenju te partije.

“Budžetom Glavnog grada za 2015. predviđena je nabavka kompleta udžbenika za svu djecu upisanu u prvi razred osnovnih škola na teritoriji Podgorice koja će nastavu pohađati na crnogorskom ili albanskom jeziku”, saopšteno je juče iz Glavnog grada.

Iz OO SNP-a Podgorice ističu da kada se pročita saopštenje Glavnog grada, jasno je da će se besplatnim udžbenicima obradovati samo djeca koja će nastavu pohađati na „crnogorskom ili albanskom jeziku“.

“Kako smo već navikli na diskriminatorski odnos, kako vlasti sa državnog nivoa, tako nam nije bilo neobično ni kada se to primjenjuje sa lokalnog. Rečeno brojkama, tačno 42,01 odsto djece čiji roditelji govore crnogorskim ili albanskim jezikom”, piše u saopštenju.

Poručili su da je Glavni grad odlučio da izostavi sve ostale mališane čiji su se roditelji na popisu izjasnili da govore nekim drugim jezikom, a to je ogromna većina građana po zvaničnim podacima.

“Na taj način uprava Glavnog grada čestita polazak u školu prvacima, saopštenjem da nijesu svi isti i ucjenjujući ih već na prvom susretu sa školom”, kazali su podgoričkog SNP-a.

Poručili su da će, ogorčeni takvim potezom, za svu ostalu djecu sa teritorije Glavnog grada, kojima neće biti uručeni besplatni udžbenici, obezbijediti udžbenike iz njihovih sredstava.

“Biće to doprinos Socijalističke narodne partije izgradnji pravednijeg društva za svu djecu u Crnoj Gori – dokaz da svim svojim snagama radimo na ublažavanju socijalnih razlika u našem društvu”, navodi se u saopštenju.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com