Protiv zvaničnika BiH krivične prijave zbog Sutorine - Volim Podgoricu

Protiv zvaničnika BiH krivične prijave zbog Sutorine

Predstavnici Akademske i građanske inicijative za povratak Sutorine i Kruševice u sastav Bosne i Hercegovine podnijeli su krivične prijave protiv funkcionera Vijeća ministara BiH, Državne komisije za granicu BiH, Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma BiH i Pravobranilaštva BiH, okrivljujući ih da su odlukama o državnoj granici sa Crnom Gorom oštetili bosanskohercegovačke interese.

Krivične prijave su podnijete protiv Nikole Špirića, Sredoja Novića, Željka Obradovića, Zlatka Lagumdžije, Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Mladena Mandića. Prema prijavi, oni su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli da Vijeće ministara BiH 11. juna prošle godine usvoji pravno ništavan nacrt ugovora o međudržavnoj granici između BiH i Crne Gore i uputi ga Predsjedništvu BiH na razmatranje i usvajanje, prenosi Dan.

U Sarajevu tvrde da bi Predsjedništvo BiH moglo već danas raspravljati i o ugovoru sa Crnom Gorom.

Podnosioci prijave tvrde da je Sutorina oduvijek bila geografski i pravno u posjedu BiH.

„Na prevaran način nad njom je posjed preuzela Crna Gora jasno kršeći odredbe Ustava FNRJ i SFRJ o eventualnoj promjeni međurepubličkih granica“, navodi se u tekstu krivične prijave.

Kako su naveli, obrazloženje pod naslovom „Sutorina je bosanska teritorija”, na tri stranice, dostavljeno je uz ovu prijavu, kao i pismo od 23. marta 2015. godine Pred: sjedništvu BiH, Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te Ustavno-pravnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine.

Predstavnik Akademske inicijative i profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka Suad Kurtćehajić smatra da Bosna i Hercegoviona ne smije odustati od zahtjeva da od Crne Gore dobije Sutorinu. Kurtćehajić je, kako prenosi portal “vijesti.ba” kazao kako je istoričar Galib Šljivo arhivski istraživao istoriju, da je mjesecima bio u Bečkom arhivu i ono što je pisao zasnovano je na autentičnim dokumentima, a ne na kompilaciji tuđih znanja.

„Jako je važno da se vidi koliko te istorijske građe ima koja pokazuje da Sutorina pripada Bosni i Hercegovini. Istraživanje Galiba Šljive, s obzirom da se bavio likom i djelom Đure Pucara, ukazuje da ne postoji nijedan pisani papir kako je to Crna Gora dobila. Nama bi najvažnije bilo da to ode na sud. Onda se mi nalazimo na dobrom tlu, jer ako problem Sutorine ode pred internacionalni sud Crna Gora nema ništa za što će da se uhvati, čime bi mogla da dokaže po kom osnovu bi njoj pripadala Sutorina“, rekao je Kurtćehajić.

Po krivičnoj prijavi, okrivljeni su zajednički djelovali u cilju da se Sutorina i Kruševice, kao dio teritorije BiH po svim važećim međunarodnim ugovorima, zauvijek, saglasnošću institucija BiH, otcijepi od teritorije BiH i pripadne Crnoj Gori.

„Time su djelovali kao organizovana grupa u cilju učinjenja krivičnog djela“, navodi se u tekstu prijave.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com