“Najveći izazovi su velika državna potrošnja i broj zaposlenih u administraciji” - Volim Podgoricu

“Najveći izazovi su velika državna potrošnja i broj zaposlenih u administraciji”

Najveći izazovi sa kojima se suočava crnogorska ekonomija su velika državna potrošnja i broj zaposlenih u državnoj administraciji na svim nivoima, ocijenili su iz Društva ekonomista i menadžera Crne Gore.

Predstavnik Društva ekonomista i menadžera, Maja Drakić Grgur, rekla je da velika državna potrošnja i preraspodjela znači usmjeravanje novca koji biznis plaća u vidu poreza u neproduktivne upotrebe.“Birokratija i broj zaposlenih u državnoj upravi stalno raste, a to se pravda pokušajima stvaranja boljeg biznis ambijenta. Nova administracija nužno stvara dodatne namete i opterećenje produktivnom biznisu”, kazala je agenciji Mina-business Drakić Grgur.

Na taj način se, kako je navela, obeshrabruje preduzetništvo u jednom kolektivističkom društvu, kakvo je crnogorsko, koje ionako nije podsticajno za razvoj biznisa.

“Sveukupni društveni ambijent u Crnoj Gori nije podsticajan za preduzetništvo i individualnu preduzetničku inicijativu. Korijeni toga leže u našem nasljeđu, preovlađujućem načinu razmišljanja i ponašanja ali i u obrazovnom sistemu koji kod učenika i studenata ne podstiče razvoj individualne odgovornosti”, ocijenila je Drakić Grgur.

Prema njenim riječima, u crnogorskom društvu i dalje se očekuje da država, odnosno neko drugi, treba da sve obezbijedi.

“Sve to rezultira, ne samo u Crnoj Gori, velikim stopama nezaposlenosti mladih”, upozorila je Drakić Grgur.

Ona je saopštila da rješavanje uzorka tih problema zahtijeva korjenite promjene u pogledu podsticanja preduzetnosti i individualne preduzetničke inicijative prije svega kroz ozbiljnu reformu sistema obrazovanja.

“To će omogućiti razvoj domaće preduzetničke klase i, uz očekivane strane investicije, dati još snažniji zamajac razvoju ekonomije. Aktivnosti koje Društvo ekonomista i menadžera Crne Gore organizuje u saradnji sa Univerzitetom Donja Gorica imaju za cilj upravo podsticanje preduzetničke inicijative mladih i razvoj novih biznisa”, poručila je Drakić Grgur.

Ona je kazala da se ekonomska situacija u Crnoj Gori može u najkraćem okarakterisati kao perspektivna.

”Pred nama su brojne šanse, ali i izazovi. Činjenica je da crnogorska ekonomija u poređenju sa zemljama okruženja bilježi veće stope rasta. Najavljene investicije otvaraju prostor za optimizam kada je u pitanju rast, međutim da bi se efektuirali pozitivni efekti tih investicija neophodno je poboljšati brzinu donošenja odluka na svim nivoima i permanentno raditi na unaprijeđenju i podsticanju cjelokupnog preduzetničkog ambijenta”, smatra Drakić Grgur.

Kada je u pitanju javni dug, Drakić Grgur je ocijenila da Crna Gora, u poređenju sa stepenom zaduženosti mnogih zemalja u regionu i iz Evropske unije (EU), ima relativno bolju poziciju.

Javni dug, kao i zaduživanje pojedinca, kako je dodala, treba posmatrati sa aspekta toga za šta se ta sredstva koriste.

“Ako se sredstva od kredite usmjeravaju u trenutnu potrošnju, onda to nije dobro. Međutim, ukoliko se pojedinac ili država zadužuju i ta sredstva usmjeravaju u produktivne namjene, koje će generisati prihod iz kojeg se taj dug vraća uz određeni profit, onda je u pitanju dobra investicija i takav dug ne može imati negativne efekte na razvoj”, zaključila je Drakić Grgur.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com