Kinezima NEZAKONITO smanjene akcize na gorivo - Volim Podgoricu

Kinezima NEZAKONITO smanjene akcize na gorivo

Ko­mi­si­ja za kon­tro­lu dr­žav­ne po­mo­ći oci­je­ni­la je da je pred­log za­ko­na o iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma Za­ko­na o ak­ci­za­ma, ko­jim se sma­nju­ju ak­ci­ze na go­ri­vo gra­di­te­lju auto­pu­ta, ki­ne­skom CRBC-u, ne­us­kla­đen sa Za­ko­nom o kon­tro­li dr­žav­ne po­mo­ći.

Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja je pred­lo­gom iz­mje­ne čla­na 52 Za­ko­na o ak­ci­za­ma de­fi­ni­sa­lo da će vi­si­na ak­ci­za na ga­sna ulja, ko­ja se ko­ri­ste kao mo­tor­no go­ri­vo za in­du­strij­ske i ko­mer­ci­jal­ne svr­he, ko­je uvo­zi i na­ba­vlja iz­vo­đač ra­do­va za iz­grad­nju auto­pu­ta Bar – Bo­lja­re, iz­no­si­ti 169 eura na 1.000 li­ta­ra. Za osta­le je vi­si­na ak­ci­ze 350 eura na hi­lja­du li­ta­ra.

– Ko­mi­si­ja je usta­no­vi­la da je u pi­ta­nju ope­ra­tiv­na po­moć ko­ja ima za cilj sma­nje­nje te­ku­ćih ras­ho­da pri­vred­nog dru­štva ko­ja ni­je­su u ve­zi sa po­čet­nim ula­ga­njem. Ta­kva po­moć ne mo­že se sma­tra­ti uskla­đe­nom sa unu­tra­šnjim tr­ži­štem, osim uko­li­ko se do­dje­lju­je ra­di rje­ša­va­nja po­seb­nih ili traj­nih sla­bo­sti sa ko­jima se su­o­ča­va­ju pri­vred­na dru­štva u ma­nje raz­vi­je­nim re­gi­o­ni­ma – pi­še u rje­še­nju ko­mi­si­je, u ko­je je „Dan” imao uvid.

Pred­log iz­mje­na Za­kon o ak­ci­za­ma Vla­da je tre­ba­lo da raz­ma­tra po­čet­kom ju­la, ali je to od­lo­ži­la ka­ko bi sa­če­ka­la mi­šlje­nje Evrop­ske ko­mi­si­je o pred­lo­že­nom ak­tu. Sma­nje­na ak­ci­za na go­ri­vo za gra­di­te­lja auto­pu­ta ki­ne­skog CRBC-a i za po­di­zvo­đa­če iz Cr­ne Go­re i ino­stran­stva, sa­mo je dio po­vla­sti­ca ko­je su da­te Za­ko­nom o auto­pu­tu, usvo­je­nom po­čet­kom de­cem­bra u Skup­šti­ni. Usvo­je­nom iz­mje­nom sa kra­ja pro­šle go­di­ne pred­vi­đe­no je da iz­vo­đač i po­di­zvo­đa­či pla­te pu­nu ci­je­nu go­ri­va, a da im se raz­li­ka na­knad­no vra­ti. No­vim pred­lo­že­nim iz­mje­na­ma od­mah bi pla­ti­li uma­nje­nu ci­je­nu go­ri­va.
Pred­la­gač iz­mje­na za­ko­na, Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja, u obra­zlo­že­nju čla­na 52 na­ve­lo je da su iz­mje­nu pred­lo­ži­li ka­ko bi se lak­še im­ple­men­ti­rao za­kon.

– Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja, kao da­va­lac dr­žav­ne po­mo­ći, mo­ra da do­ka­že da je po­moć pri­mje­re­na za ostva­ri­va­nje ci­lja še­me za pro­ble­me za či­je rje­ša­va­nje je po­moć na­mi­je­nje­na. Mo­ra se utvr­di­ti pod­sti­caj­ni efe­kat i do­ka­za­ti da je ni­vo po­mo­ći sra­zmje­ran pro­ble­mi­ma za či­je rje­ša­va­nje je po­moć na­mi­je­nje­na. S ob­zi­rom na to da pred­log za­ko­na ne sa­dr­ži na­ve­de­ne ele­men­te, ko­mi­si­ja je usta­no­vi­la da je ri­ječ o ne­do­zvo­lje­noj ope­ra­tiv­noj dr­žav­noj po­mo­ći, ko­ja se do­dje­lju­je kao po­dr­ška re­a­li­za­ci­ji re­dov­nih ak­tiv­no­sti pri­vred­nog dru­štva, pa shod­no čla­nu 4 Za­ko­na o kon­tro­li dr­žav­ne po­mo­ći, pred­sta­vlja ne­do­zvo­lje­nu dr­žav­nu po­moć ko­jom se na­ru­ša­va ili se mo­že na­ru­ši­ti slo­bod­na kon­ku­ren­ci­ja na tr­ži­štu – pi­še u rje­še­nju ko­je je pot­pi­sao Mi­tar Baj­če­ta , pred­sjed­nik ko­mi­si­je.

Osim sma­nje­nih ak­ci­za na go­ri­vo, Vla­da je Za­ko­nom o auto­pu­tu oslo­bo­di­la CRBC i po­di­zvo­đa­če pla­ća­nja PDV-a, po­re­za na do­bit, ca­ri­ne na uvoz ma­te­ri­ja­la i ro­be i do­pri­no­sa za ino­stra­ne dr­ža­vlja­ne an­ga­žo­va­ne na ra­do­vi­ma. Ne­dav­no je iz­vo­đa­če ra­do­va na auto­pu­tu oslob­di­la i pla­ća­nja tak­se za auto­put i re­pre­zen­ta­tiv­ni sport od se­dam cen­ti po li­tru. Tak­su je gra­đa­ni­ma uve­la u apri­lu i od nje već pri­ho­do­va­la dva mi­li­o­na eura.
Pre­ma ugo­vo­ru za auto­put ci­je­na 41 ki­lo­me­tra do Ma­te­še­va je 809,6 mi­li­o­na eura, ali s ob­zi­rom na to da je kre­dit od 944 mi­li­o­na do­la­ra uzet u ame­rič­koj va­lu­ti, ci­je­na auto­pu­ta će bi­ti pre­ko mi­li­jar­du eura. Zbog pa­da eura u od­no­su na do­lar, ci­je­na je do sad po­ra­sla 130 mi­li­o­na eura.D.M.

Glav­ni ra­do­vi 1. sep­tem­bra, po­di­zvo­đa­či­ma mi­li­o­ni

Pri­prem­ni ra­do­vi na auto­pu­tu po­če­li su 11. ma­ja, dok su glav­ni na­ja­vlje­ni za 1. sep­tem­bar. Od ma­ja su Ki­ne­zi po­če­li sa pri­stup­nim pu­te­vi­ma i gra­đe­njem kam­po­va za rad­ni­ke. Iz­grad­nja kam­po­va je u po­od­ma­kloj fa­zi na ne­ko­li­ko lo­ka­ci­ja, a mo­ra­će da iz­gra­de pre­ko 40 ki­lo­me­ta­ra pri­stup­nih pu­te­va.
Do sad je an­ga­žo­va­no de­vet po­di­zvo­đa­ča iz Cr­ne Go­re – ko­ji će uze­ti de­vet mi­li­o­na eura, a u na­red­nom pe­ri­o­du, ka­ko je pre­mi­jer ka­zao, tre­ba da se po­tvr­de ugo­vo­ri sa Ci­jev­na ko­mer­com, vri­jed­ni 19 mi­li­o­na eura i Mon­te­ne­gro pe­tro­lom od 11 mi­li­o­na. U za­vr­šnoj fa­zi su i pre­go­vo­ri sa Be­mak­som i fir­mom Če­le­bić. Pre­ma ugo­vo­ru, do­ma­će fir­me tre­ba da uzmu mi­ni­mum 30 od­sto od ci­je­ne auto­pu­ta, što je pre­ko 250 mi­li­o­na eura.
Rok za za­vr­še­tak ra­do­va je 11. maj 2019. go­di­ne.

(dan.co.me)

1 komentar

  1. Can I simply say what a relief to find somebody who truly is aware of what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know how you can bring an issue to light and make it important. Extra folks must read this and understand this facet of the story. I cant believe youre no more standard because you positively have the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com