MUP povjerio izradu pasoša američkoj firmi mimo tendera - Volim Podgoricu

MUP povjerio izradu pasoša američkoj firmi mimo tendera

Ministarstvo unutrašnjih poslova je suprotno Zakonu o javnim nabavkama povjerilo američkoj kompaniji „Entrast datacard corporation” posao nabavke ID obrazaca za lična dokumenta vrijedan čak 2.860.000 eura. Resor, na čijem je čelu ministar Raško Konjević, pomenuti posao povjerio je američkoj kompaniji bez raspisivanja tendera, ali su za to imali odobrenje Uprave za javne nabavke. Jedina ponuda na tenderu stigla je od američke kompanije kojoj je i povjeren posao, piše Dan.
Državna komisija za kontrolu postupaka javnih nabavki je po službenoj dužnosti kontrolisala zakonitost donesene odluke i ustanovila da nijesu jasne okolnosti pod kojima je posao povjeren kompaniji iz SAD.

Utvrđeno je da se iz odluke o izboru ponude američke kompanije kao najpovoljnije ne može utvrditi kako je ministarstvo zaključilo da je ponuđač „Entrast datacard corporatio” ispunio obavezu u pogledu dostavljanja izjave o prihvatanju uslova iz poziva za nadmetanje i tenderske dokumentacije, s obzirom na to da dostavljena izjava nije potpisana od strane ovlašćenog lica.

Iz obrazloženja odluke o izboru najpovoljnije ponude nejasno je i ne može se utvrditi kako je „Entrast datacard corporatio” u ponudi, dostavljenim izjavama potpisanim od strane njegovog finansijskog direktora Kurta Ishauga dokazao da je ispunio sve uslove predviđene pozivom za nadmetanje i tenderskom dokumentacijom, da je izmirio sve obaveze po osnovu plaćanja poreza i doprinosa za period od 90 dana prije javnog otvaranja ponuda i da u periodu od dvije godine prije poziva nije osuđen za krivično djelo i da mu nije izrečena mjera zabrane obavljanja odjelatnosti u vezi sa krivičnim djelom, kao i da vlada SAD ne izdaje potvrde o ispunjavanju ovih uslova s obzirom na to da je pozivom za nadmetanje i tenderskom dokumentaciom predvidio da se ispunjenost ovih uslova dokazuje dostavljanjem potvrda od starne organa nadležnih za poslove poreza i kaznene evidencije.

Nesporno je da u Crnoj Gori po osnovu Haške konvencije 1961 važi i da se može sertifikovati dokument izdat od nadležnih organa SAD, ali u konkretnoj ponudi „Entrast datacard corporatio” za dokazivanje ispunjenosti ove obaveze nijesu dostavljeni dokazi izdati od članica SAD, već od finansijskog direktora ponuđača navodi se u rješenju komisije.

Državna komisija nalazi da je nejasno kako je MUP utvrdio da je „Entrast datacard corporatio” dostavila orginal garancije ponude.

U konačnom Državna komisija nalazi da obrazloženje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuđača ne sadrži odredbu Zakona o javnim nabavkama u odnosu na koju je MUP utvrdio činjenično stanje ispravnosti prvorangirane ponude, te je nejasno kako je zaključio da je ona ispravna.

Obrazloženje o izboru najpovoljnije ponude ne sadrži razloge koji su bili odlučujući u procjeni dokaza dostavljenih u ponudi ponuđača „Entrast datacard corporation”, navodi se u rješenju.

Ujedno, Državna komisija je utvrdila da je u zapisniku o pregledu, ocjeni i vrednovanju ponuda navedeno da se poziva na obrazloženje odluke o izboru najpovoljnije ponude, pa nalazi da je i ovaj akt obuhvaćen bitnom povredom Zakona o javnim nabavkama.

Državna komisija je i Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno Direkciji za saobraćaj, naložila da ponovo preispita odluke o dodjeli poslova za rekonstrukciju magistralnih puteva Debeli brijeg-Tivat-Budva i Danilovgrad-Podgorica, vrijednih ukupno 900.000 eura, Na čelu minisgarstva saobraćaja nalazi se ministar Ivan Brajovvić.

Rekonstrukcija Debeli brijeg-Tivat-Budva povjerena je konzorcijumu „DB inženjering”, ,Eko akva konsalting”, “Signal M”, „SBC inženjering”, Jekton grup’, “Geopromet”, „Ground inženjering” i ,Red flejm Montenefo”. Komisija je utvrdila da je ne-jasno na osnovu kojih kriteriJuma Je pomenuti konzorcijum dobio posao vrijedan 450.000 eura.

Rekonstrukcija puta Danilovgrad-Podgorica data je istom konzorcijumu koji je trebalo da sredi i put od Debelog brijega, ali je komisija utvrdila da je prilikom izbora najpovoljnije ponude počinjen niz povreda Zakona o javnim nabavkama.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com