NAKNADA ZA GORIVO: Vlada naložila Ustavnom sudu da zastane sa ocjenom, traže legalnu formu? - Volim Podgoricu

NAKNADA ZA GORIVO: Vlada naložila Ustavnom sudu da zastane sa ocjenom, traže legalnu formu?

Vlada je, prema informacijama nezavisnih poslanika, predložila Ustavnom sudu da zastane sa postupkom u vezi sa ocjenom ustavnosti i zakonitosti dopune Uredbe o načinu obrazovanja maksimalnih maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Predstavnik Kluba samostalnih poslanika, Neven Gošović, rekao je da je Vlada potpuno svjesna nezakonitosti donesene dopune Uredbe kojom je u cijene goriva uključena naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, od sedam centi.

“Vlada zato javno zahtijeva da Ustavni sud zastane sa postupkom, odnosno da ne odlučuje dok izvršna vlast drugim propisom na zakonit način ne uredi pitanje načina i visine elemenata na osnovu kojih se formiraju maksimalne maloprodajne cijene naftnih derivata”, rekao je Gošović na konferenciji za novinare, prenosi Mina-business.

On je kazao da je jasno da bi tim novim propisom Vlada stavila van snage osporenu Uredbu, nakon čega bi Ustavni sud donio odluku o obustavljanju postupka po podnesenoj inicijativi i predlozima, jer se ne može cijeniti zakonitost i ustavnost propisa koji je prestao da važi.

Gošović je rekao da je u ponedjeljak u Ustavnom sudu obavio uvid u spise predmeta, jer već tri mjeseca Ustavni sud ne odlučuje o Prijedlogu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Vladine Uredbe, koji su 21. aprila podnijeli pet članova Kluba samostalnih poslanika, Gošović, Dritan Abazović, Mladen Bojanić, Velizar Kaluđerović i Obrad Gojković.

Tom Uredbom je, kako je naveo Gošović, od 20. aprila na način suprotan zakonu, kao elemenat za obrazovanje cijena naftnih derivate uvedena naknada za izgradnju autoputa i reprezentativni sport, od sedam centi.

“Ustavni sud je 5. maja, nakon što je spojio prispjele podneske u toj pravnoj stvari, donio zaključak da se u konkretnom slučaju radi o predmetu koji ima širi društveni značaj pa je odlučio da se predmet razmatra kao prioritetan”, rekao je Gošović.

On je podsjetio da je 13. maja Ustavni sud Vladi dostavio podnesenu inicijativu i prijedloge za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe, sa zahtjevom za davanje odgovora u roku od 15 dana od dana kada Vlada primi te akte.

“Vlada je traženo mišljenje dostavila Ustavnom sudu tek 15. juna i to nakon ispostavljene urgencije Ustavnog suda. Međutim, Ustavni sud ni nakon tog perioda i pored ispunjenosti svih procesnih pretpostavki nikako da donese odluku o ovom prioritetnom predmetu”, kazao je Gošović.

Nakon što je obavio uvid u spise predmeta, Gošović je naveo da Vlada mišljenjem predlaže Ustavnom sudu da zastane sa postupkom povodom podnijete inicijative i prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe.

Gošović je saopštio da Zakon o Ustavnom sudu poznaje mogućnost da donosilac akta čiji se akt osporava sa aspekta ustavnosti i zakonitosti može zahtijevati od Ustavnog suda da zastane sa postupkom i da mu omogući određeni rok da tu nezakonitost otkloni.

“Ono što je problem je da Vladina elementarno nezakonita Uredba proizvodi dalje pravne posljedice na štetu građana i kompanija u Crnoj Gori”, poručio je Gošović.

Klub samostalnih poslanika pozvao je Ustavni sud da, štiteći društveni interes i sopstveni dignitet, hitno prije odlaska na kolektivni godišnji odmor, održi sjednicu na kojoj će biti donesena odluka po podnesenim prijedlozima i inicijativama i van pravnog sistema biti stavljena Uredba Vlade.

Abazović je ocijenio da je Vladin prijedlog da Ustavni sud zastane sa postupkom, svojevrstan skandal iz razloga što Vlada priznaje da radi van zakona.

“Vlada nije u svom mišljenju branila svoj stav da rade zakonito. Naprotiv, tražeći odlaganje od Ustavnog suda, a na štetu građana bez obzira što to poznaje zakon, ona čini svojevrstan pritisak na Ustavni sud”, tvrdi Abazović.

Prema njegovim riječima, Ustavni sud, klasičnim odugovlačenjem na štetu građana, pokazuje još jedan put da je partijska ćelija i da nije sposoban da se izdigne na stepen nezavisnosti koji je potreban Crnoj Gori.

“Ovo je samo još jedan u nizu dokaza kako zapravo funkcioniše sistem u Crnoj Gori i kako ta podjela vlasti koja u teoretskom smislu postoji zapravo u praksi ne funkcioniše”, zaključio je Abazović.

(cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com