Radnici Duvanskog od sjutra u fabrikama - Volim Podgoricu

Radnici Duvanskog od sjutra u fabrikama

Radnici Duvanskog kombinata (DKP) vratiće se sjutra u fabriku i nastaviti proizvodnju nakon što im je izvršni direktor, Slavoljub Vukašinović, obećao uplatu jedne zarade.

Član Kriznog štaba radnika proizvodnje DKP-a, Snežana Vidaković, kazala je da su se na taj korak odlučili uprkos činjenici da im menadžment duguje tri zarade i uplatu doprinosa.

“To govori da radnici nikako nijesu ti koji će dovesti do gašenja DKP-a. Oni samo žele da rade i žive od svog rada”, rekla je Vidaković na konferenciji za štampu.

Ona je kazala da su nakon pet godina od uvođenja stečaja radnici postali svjesni činjenice koja bi se mogla okaraktrisati, kako je navela, kao jedan odnos nezainteresovanosti i nebrige onih koji su bili zaduženi za budućnost fabrike sa tradicijom od preko 110 godina.

Ona je dodala da su radnici prilikom pokretanja proizvodnje od uvođenja stečaja 2010. godine, dali sve od sebe kako bi doprinijeli očuvanju proizvodnje.

“Radili smo naporno po 12 sati dnevno, često i vikendom, i pokrivali po dva, tri radna mjesta ne štedeći se u jednom potpuno neprimjerenom ambijentu, često bez grijanja, bez adekvatne klimatizacije, i sistema za prečišćavanje štetnih čestica”, kazala je Vidaković.

Ona je saopštila da je nakon plana reorganizacije koji je predviđao proizvodnju od tri hiljade tona u periodu od četiri godine, utvrđeno da je plan premašen 33 odsto.

“Ostvarili smo prozvodnju samo jednog brenda od četiri tone”, navela je Vidaković.

Ona je zatražila hitnu reakciju nadležnih institucija, kako bi se riješila agonija 135 radnika.

Predsjednik Kriznog štaba, Neđeljko Hadžić je kazao da su radnici pri postojećem obimu proizvodnje od 120 tona u prosjeku mjesečno, ostvarivali minimum prihoda od 500 hiljada eura, od čega se za bruto zarade odvajalo 210 hiljada eura.

On je pitao na šta se troši ostatak od oko 3,5 miliona eura godišnje.

“Ove činjenice su pokrenule naše nezadovoljstvo, pri čemu nije ništa urađeno u rješavanju pitanja radnika i njihovog statusa u DKP-u”, kazao je Hadžić.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG), Srđa Keković najavio je da će danas poslati pismo premijeru Milu Đukanoviću, sa zahtjevom da se hitno održi sastanak nadležnih organa zaduženih za situaciju u DKP-u.

On očekuje da Vlada preduzme hitne mjere, jer su radnici DKP-a pokazali da ta firma može da posluje rentabilno.

“Tražili smo hitan prijem kod stečajne uprave i ministra poljoprivrede, međutim nijesmo dobili odgovor i to je bio razlog što se obraćamo premijeru”, kazao je Keković.

On je podsjetio da je planom reorganizacije bilo predviđeno izmještanje DKP-a na novu lokaciju koju je dao Glavni grad, uz oslobađanje plaćanja cijene zemljišta i komunalija.

“Od toga se nije ništa desilo, imamo ‘iščašenu’ situaciju da se rata za cijenu DKP-a svakog mjeseca umanjuje za 98 hiljada eura, zbog neizmještanja postrojenja na novu lokaciju”, kazao je Keković.

On je komentarišući likvidaciju DKP-a, kazao da je atraktivna lokacija, na kojoj se nalazio monopol osnovan još početkom prošlog vijeka, određivala njegovu sudbinu.

“Mislimo da je to trebalo valorizovati na načina kako se valorizuju centralna mjesta u opštinama”, smatra Keković.

On je podsjetio da su nadležne institucije dale garanciju da će se fabrika izmjestiti na novu lokaciju i pitao zašto se to nije uradilo.

“Osnovano se sumnja da neko namjerno želi da ugasi DKP, da li zbog konkurencije, jer više zbog lokacije ne može, jer je bukvalno ona oslobođena, čak se upravo plaća cijena zbog neizmještanja”, rekao je Keković.

On tvrdi da radnici posljednjih pet godina nijesu imali nikakvih informacija, jer da jesu do svega ne bi došlo.

Radnici DKP-a, njih oko 60, krajem juna su obustavili rad i traže isplatu tri zaostale zarade, povezivanje staža od 2012. godine i sistematizaciju radnih mjesta.

Tenderska komisija za privatizaciju proglasila je u četvrtak neuspjelim tender za prodaju Novog Duvanskog kombinata (NDKP), jer jedini ponuđač, mojkovačka kompanija Montenegro Duvan comerc, nije potpisala ponuđeni ugovor u predviđenom roku.

(rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com