Zbog graničnog spora sa Crnom Gorom, investitori odustali od traženja nafte u Hrvatskoj - Volim Podgoricu

Zbog graničnog spora sa Crnom Gorom, investitori odustali od traženja nafte u Hrvatskoj

Konzorcijum kompanija Marathon Oil iz Teksasa i OMV iz Beča odustao je od istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u Jadranu, zbog neriješenog pitanja granice između Hrvatske i Crne Gore.

Hrvatski ministar ekonomije, Ivan Vrdoljak, potvrdio je da su predstavnici konzorcijuma u ponedjeljak obavijestili upravu hrvatske Agencije za istraživanje ugljovodonika da neće potpisati ugovor s Vladom te zemlje.

“Nećemo zaključiti pregovore s Marathon Oilom i OMV-om. Nijesmo mogli da prihvatimo uslove koje je postavila druga strana i, uzimajući u obzir rizike i interes Vlade, procijenili smo da je za državu bolje da ponudi predmetne istražne prostore na drugom javnom nadmetanju”, kazao je Vrdoljak.

On je potvrdio da je osnovni problem neriješena granica sa Crnom Gorom.

“To je problem od prvog dana, a sigurnost koju smo mi ponudili po pitanju navodnog problema s definisanjem konačne granice nije bila dovoljna za drugu stranu u trenutku kada je izbio problem u arbitražnom procesu sa Slovenijom”, saopštio je Vrdoljak.

Taj konzorcijum je dodstavio ponudu i na tender za istraživanje nafte u crnogorskom podmorju. Ponude su dostavila još dva konzorcijuma – italijanski ENI i ruski Novatek, kao i grčko-engleski konzorcijum Energean Oil&Gas i Mediterranean Oil&Gas.

Tender je raspisan krajem jula 2013, a zatvoren je 15. maja prošle godine.

 

(Jutarnji.hr)

 

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com