MAREZA: Neko je pticama uništio kućice! Molimo vas, NEMOJTE TO DA RADITE - Volim Podgoricu

MAREZA: Neko je pticama uništio kućice! Molimo vas, NEMOJTE TO DA RADITE

Četiri kućice za gniježđenje modrovrane postavljene na lokalitetu Mareza uništene su, saopšteno je iz Centra  za zaštitu i proučavanje ptica.

“Tokom akcije, koju je CZIP organizovao u aprilu, od 100 kućica postavljenih širom Crne Gore, 14 je postavljeno na Marezi. Dva stabla na kojima su kućice postavljene su posječena a kućice odnijete, dok su ostale dvije oborene i slomljene”, navodi se u saopštenju.

Modrovrana je migratorna vrsta koja zimu provodi u Centralnoj i Južnoj Africi. Zimovanje populacija koje gnijzde ili migraraju preko Crne Gore još uvijek nije tačno poznato. Na osnovu nalaza prstenovanih mađarskih gnijezdećih jedinki dokazano je da značajne populacije modrovrane migriraju preko Balkanskog poluostrva i vjerovatno preko Crne Gore.

“Osim toga što je riječ o migratornoj vrsti, ona se u našoj zemlji gnijezdi na nekoliko lokaliteta. Gnijezdeća populacija se procjenjuje na 15 do 25 parova, što je prilično velika brojka, ako se uzme u obzir da je čak 80 posto uspješnost gnijžđenja, zahvaljujući vještačkim gnijezdima, takozvanim kućicama, dizajniranim upravo za ovu vrstu koja na taj način kompenzuju nedostatak prirodnih duplji u stablima”, navodi se u saopštenju.

Iz CZIP-a ističu da je postavljanje kućica za modrovranu jedna od najuspješnih mjera zaštite ove globalno ugrožene vrste.

“Modrovrana voli otvorene ravničarkse travne površine koje se kose ili služe za ispašu sa rijektim drvećem. Mareza predstavlja značajno područje za ptice selice, gdje su kućice postavljene kako bi privukle ptice i građanima Podgorice omogućili da uživaju u ljepoti jedne od najljepših evropskih vrsta ptica”, kaže se u saopštenju.

CZIP je ranije apelovao na građane da kućice za gniježđenje modrovrana, koje su postavljene za opšte dobro, ne uklanjaju, kao i da ukoliko primjete njihovo uklanjanje, potencijalno uklanjanje drveta na kojem su kućice i slično, informišu Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com