RADULOVIĆ: Gdje god taknem u Crnoj Gori – smrdi: advokati, Univerzitet, opozicija, Vlada - Volim Podgoricu

RADULOVIĆ: Gdje god taknem u Crnoj Gori – smrdi: advokati, Univerzitet, opozicija, Vlada

Potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović, pozvao je Advokatsku komoru da se odredi prema visini sudskih troškova izgubljenog spora građana po osnovu tužbe zbog obračunavanja gubitaka na prenosnoj i distributivnoj mreži na računima za struju.

On je najavio da će tražiti da se preispita imovina advokata, kao i način na koji su je stekli, te je istakao da je razočaran i ubijen, ali “ne od tih bitangi, nego od toga što gdje god taknem u Crnoj Gori – tu smrdi! Smrdi na Univerzitetu, među opozicionim poslanicima, u izvršnoj vlasti i u nevladinom sektoru. Crna Gora treba da ide kroz čistilište i zato ću da idem napolje”.

“Ukoliko se Komora ne odredi prema pljački advokatske kancelarije ’Jovović, Mugoša, Vuković’, koja je učestvovala u sporu, onda su oni isti. Tada ću procesuirati predlog zakona kojim će advokatski troškovi biti vrednovani prema Ustavu, pa će morati da rade 50 odsto džabe za građane sa minimalnim primanjima“, rekao je Radulović na konferenciji za novinare u Skupštini, prenosi MINA-business.

On je kazao da je Pokret za promjene PzP, čiji Poslanički klub već tri mjeseca refundira troškove građanima koji su izgubili spor, doživio najstrašniju pljačku od pojedinih sudija, “lopovske“ advokatske kancelarije i javnih izvršitelja.

Radulović je podsjetio da je lider PzP-a, Nebojša Medojević, prije četiri godine pozvao građane da mu se pridruže u pokretanju tužbe protiv Elektroprivrede EPCG po osnovu odluke Ustavnog suda da neustavnim proglasi odredbe Pravilnika o tarifama, kojim je bilo propisano da građani plaćaju gubitke u prenosnoj i distributivnoj mreži.

Tužba je podnijeta protiv EPCG, iako se odnosila na metodologiju Regulatorne agencije za energetiku RAE, ali sporna odredba nije važila u vrijeme donošenja odluke Ustavnog suda, koji nije donio rješenje po kojem odluka važi retroaktivno.

Radulović je saopštio da građani ne mogu da plaćaju nešto što predstavlja komercijalni gubitak, jer je to rizik kompanije.

“Zna se kakve su bile pljačke oko privilegovanih potrošača, poput Kombinata aluminijuma KAP. Da li je trebalo da građani i redovne platiše, posebno nisko situirani, plate komercijalne gubitke?“, pitao je Radulović.

On je dodao da bi trebalo da se plati određena visina tehničkih gubitaka u distribuciji prenosa, a nikako enormna, a Ustavni sud je potvrdio, kako je naveo, nemoralnost tih računa.

“Opravdano je bilo da se pokrenu tužbe. PzP je pozvao građane i odazvalo nam se devet do deset hiljada. Obavijestili smo sudstvo, koje je reklo da ćemo ih zatrpati, pa smo se dogovorili da to budu četiri tužbe sa 50 do 60 građana, odnosno ukupno njih 250“, objasnio je Radulović.

PzP je, prema njegovim riječima, garantovao da će obezbijediti logističku pomoć u četiri tužbe, ali su pojedine sudije tražile sudske vještake, iako su tužbeni zahtjevi iznosili do pet eura.

“Tražili su sudske vještake koji po tužbi tražili 170 do 200 eura, odnosno ukupno 50 hiljada. Nijesmo imali te pare, pa smo se dogovorili sa građanima i EPCG da povučemo tužbu, ali je lopovska advokatska kancelarija pokrenula proces“, kazao je Radulović.

On je saopštio da su sudski troškovi za prvu tužbu iznosili 3,69 hiljada eura, odnosno osam hiljada kumulativno, zajedno sa izvršitejima. Za drugu tužbu osnovni iznos sudskih troškova bio je 20 hiljada eura, a kumulativni 31 hiljadu.

“Sudski troškovi za treću tužbu su bili 35,9 hiljada eura, kumulativno 53 hilajde, a za četvrtu 39,99 hiljada, kumulativno 50 hiljada. Ukupni troškovi za najosnovniju pravnu pomoć bili su 94 hiljade eura, za javne izvršitelje preko 30 hiljada, što je sve skupa sa kamatama 140,3 hiljade eura“, naveo je Radulović.

PzP, kako tvrdi Radulović, namjerava da sve nadoknadi građanima, među kojima ima i onih koji žive od 150 eura.

“Do sada smo platili 18 do 19 hiljada eura i to radimo od svojih plata, na koju neki poslanici imaju zabranu. Tako je od izvjesne Aleksandre Tomković Vukoslavčević, utjerivača dugova, došlo da 11,2 hiljada eura troškova postupka plati Medojević. On za to daje polovinu plate“, rekao je Radulović.

On smatra da takvi drakonski iznosi sudskih troškova nijesu po zakonu, zbog čega je PzP pozvao predstavnike pravosudnog sistema da sami koriguju cjenovnik i usklade sa mogućnostima u Crnoj Gori.

“To ne može da plati normalan građanin, osim onaj koji se bavi drogom i koji je lopov. Kako mogu troškovi suđenja da budu 700 eura, ako je tužbeni zahtjev bio pet eura“, pitao je Radulović.

On je poručio i da se ograđujem od poslanika u Skupštini, koji su advokati i podržavaju “lopovske“ tarife.

“Šanse nema da ću se zaustaviti. Građani su u čeljustima nepravde. Tužilaštvo nije profesionalno, sudije korumpirane, izvršitelji nemoralni, a pojedini advokati i notari derikože. Što da radi mali, nejaki i slabi građanin?“, pitao je Radulović.

On je najavio da će tražiti da se preispita imovina advokata, kao i način na koji su je stekli.

“Razočaran sam i ubijen. Ne od tih bitangi, nego od toga što gdje god taknem u Crnoj Gori – tu smrdi! Smrdi na Univerzitetu, među opozicionim poslanicima, u izvršnoj vlasti i u nevladinom sektoru. Crna Gora treba da ide kroz čistilište i zato ću da idem napolje“, poručio je Radulović.

On je advokate advokatske kancelarije “Jovović, Mugoša, Vuković”, nazavao ekstra-lopovima, jer je Ustavom građanima garantovana pravna pomoć, koja je obavezna i može biti besplatna.

“Međutim, ona nije besplatna, nije normalna ni adekvatna standardu, nego je lopovluk i reketiranje. Ona se ne određuje nikakvom pravnom regulativom, već aktima i uredbama koje esnaf sam donosi“, saopštio je Radulović.

 

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com