SADA MOŽETE DA BANKROTIRATE: Usvojen je Zakon o ličnom stečaju - Volim Podgoricu

SADA MOŽETE DA BANKROTIRATE: Usvojen je Zakon o ličnom stečaju

Crnogorski poslanici usvojili su večeras Zakon o ličnom stečaju potrošača koji je inicirala Liberalna partija. Njime je data mogućnost svim potrošačima, odnosno građanima Crne Gore za novi početak u slučaju kada imaju određene finansijske obaveze koje ne mogu izmiriti.

Kako je ranije saopšteno iz Liberalne partije, analiza je pokazala da veliki broj potrošača, osim prema bankama, ima neizmirene obaveze i prema državi, lokalnim samoupravama, kao i telekomunikacionim i energetskim kompanijama.  “Takođe, broj građana s blokiranim računima povećava se iz dana u dan dok visina njihovog duga raste bez mogućnosti kontrole i uvođenja u prihvatljive evropske okvire. Ovo ukazuje na nužnost preokretanja negativnog trenda i intervencije države s ciljem pomoći prezaduženim građanima”, kazali su ranije u LP.

Predloženi zakon daje mogućnost svim potrošačima, odnosno građanima Crne Gore za novi početak u slučaju kada imaju određene finansijske obaveze koje ne mogu izmiriti.

Potrošač se, u predloženom zakonu, definiše kao svaki pojedinac koji nije pojedinačni trgovac ili samostalni zanatlija, a koji sklapa određeni pravni posao, odnosno izlazi na tržište, što je odvojeno od njegove privredne, odnosno poslovne djelatnosti.

“Da bi se pokrenuo postupak stečaja potrošača taj potrošač mora biti insolventan. U skladu sa zakonom, za potrošača kažemo da je insolventan ukoliko više od šest mjeseci ne može da izmiri prispjele obaveze, koje prelaze sedmostruki iznos njegove plate ili neke druge nadoknade koju prima“, objašnjeno je ranije iz LP.

Ukoliko je potrošač koji je insolventan nezaposlen, smatraće se da je insolventan ukoliko je njegova obaveza veća od 2,5 hiljade eura, a predloženi zakon u prvom planu predviđa vansudski postupak u cilju olakšavanja pravosudnog Sistema, kao i jednostavnijeg rješavanja slučaju prispjelih obaveza.

“Međutim, pošto ne mogu svi postupci biti riješeni na taj način, pokreće se postupak stečaja potrošača, koji može pokrenuti sam potrošač ili neki od njegovih povjerilaca“, objasnili su ranije u LP.

Zakonom je predviđeno da ukoliko potrošač posjeduje određenu stambenu jedinicu koja je srazmjerna njegovim i potrebama njegove porodice, a ne posjeduje drugu nekretninu, odnosno ne može sebi osigurati drugo mjesto za život, ta stambena jedinica, odnosno nekrentina neće ući u stečajnu masu.

Predloženi zakon predviđa i mogućnost potrošača da bude oslobođen od preostalih obaveza. Da bi se to desilo, potrošač mora proći određenu provjeru ponašanja koji traje od dvije godine do sedam godina. Ukoliko potrošač u tom periodu ispuni sve zakonom propisane obaveze, odnosno potvrdi da se ponaša adekvatno, može biti oslobođen od svih preostalih obaveza.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com