ZA DIVLJENJE: Ovo je moderni Robin Hud i hobi mu je da spašava ljudima živote - Volim Podgoricu

ZA DIVLJENJE: Ovo je moderni Robin Hud i hobi mu je da spašava ljudima živote

Omkarnat skupio je zalihu ljekova vrijednu nekoliko desetina hiljada dolara. Svaki dan hoda sedam kilometara, a nepropisno zapečaćene ljekove baca.

Omkarnat, tehničar u penziji koji je radio u banci krvi, moderna je verzija Robin Huda. Posljednje tri godine, ovaj 79-godišnjak skuplja neiskorišćene ljekove koje su bogati dobili na recept i daje ih onima koji imaju malo manje sreće, a i novca.

Njegov trud i napori donijeli su mu nadimak “medicinski baba”. To je izraz koji se koristi u Indiji, a opisuje mudrog, starijeg muškarca.

Omkarnat svaki dan hoda sedam kilometara, kucajući na sva vrata ne bi li skupio što više neiskorišćenih ljekova.

– Jednog jutra dobio sam lijek za liječenje raka, vrijedan 35.000 rupija, što je 550 dolara – prisjetio se Omkarnat.

Na kraju svakog dana pažljivo provjerava i organizuje sve ljekove koje je tokom dana prikupio, dok one koji su nepropisno zapečaćeni ili im je rok trajanja prošao odmah odbacuje.

Uspio je sakupiti pristojnu zalihu ljekova vrijednu nekoliko desetina hiljada dolara, a sve to skladišti u maloj iznajmljenoj sobi pokraj svoje kuće.

Sve je počelo nakon što je svjedočio povredama građevinskih radnika, a državne bolnice odbile su ih liječiti. Nije ljekar po zanimanju, pa ne daje lijek ako ne vidi recept. Jedina razlika je u tome što on taj lijek onda daje besplatno.

Procjenjuje da mjesečno daje ljekove u vrijednosti od 9.000 dolara.

Uz to, ovaj dobrotvor sarađuje i sa neprofitnim zadrugama i nekim ljekarima koji čine sve kako bi njegovi ljekovi bili dostupni što većem broju ljudi.

Dr. Lalima Rangvani, jedan je od tih ljekara koji distribuira njegove ljekove kaže da u početku nije bio siguran treba li mu vjerovati.

– Ali kad je donio ljekove, provjerio sam ih, njihove serijske brojeve i sve je odgovaralo. Tada sam se uvjerio da su to pravi ljekovi – rekao je dr. Rangvani.

Njegova porodica u početku nije bila oduševljena njegovim odabirom posla, ali kada su vidjeli kolikom broju ljudi je pomogao, sve se promjenilo.

– Porodica je bila posramljena jer su mislili da prosim. Kad sam tim ljekovima pomogao ljudima, promijenili su mišljenje – kazao je ovaj velikodušni čovjek.

(24 sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com