EPCG: Dug za struju domaćinstava 139 miliona eura - Volim Podgoricu

EPCG: Dug za struju domaćinstava 139 miliona eura

Ukupan dug domaćinstava prema Elektroprivredi Crne Gore  iznosi 139 milona eura i njegov trend rasta je zaustavljen, saopšteno je iz ove kompanije.

Ukupan dug potrošača iz kategorije ostala potrošnja smanjen je u odnosu na isti period prošle godine za tri miliona, i iznosi oko 50 miliona eura.

Potrošačima koji imaju dug konstantno nude olakšice za izmirenje obaveza za utrošenu električnu energiju.

“Tokom prethodna dva mjeseca aktuelna je bila akcija ‘5 za 5’, koja je zainteresovanim preduzećima i javnim institucijama omogućila da dug za električnu energiju otplaćuju u narednih pet godina. Takođe, izuzetan odziv je imala akcija Podijelimo teret, kojom je, potrošačima iz kategorije domaćinstva, bilo omogućeno otplaćivanje duga u mjesečnim ratama od 20 EUR, i ona će ubrzo biti opet pokrenuta”, saopšteno je iz EPCG.

Pomenute aktivnosti, kako se navodi, su dale rezultate, pa je broj redovnih platiša računa za utrošenu električnu energiju u porastu, dok je ukupan iznos duga u padu.

Iz EPCG su podsjetili da je potrošačima koji redovno izmiruju obaveze i nemaju dug omogućen popust od pet i deset odsto na mjesečne iznose faktura.

“Junske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobilo je čak 148,35 hiljada kupaca u Crnoj Gori, što je za 4,97 hiljada više u odnosu na broj potrošača kojima je popust obračunat na majskim fakturama”, precizirali su iz EPCG.

Preko 40 odsto potrošača nema dug i redovno izmiruju fakture, a najredovnije platiše su Tivćani, Pljevljaci, pa domaćinstva u Herceg Novom.

Iz EPCG su kazali da gubici u distributivnom sistemu čine sastavni dio prodajne cijene električne energije svuda u svijetu, s tim što većina zemalja pomenutu stavku ne ističe na računu za električnu energiju.

Prema njihovim riječima, praksa u većini razvijenih zemalja podrazumijeva odobravanje od četiri do 12 odsto gubitaka električne energije u distributivnom i prenosnom sistemu u zavisnosti od razuđenosti mreže.

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je, kako su podsjetili iz EPCG, odobrila gubitke električne energije u distributivnom sistemu u visini od devet odsto.

“Važno je naglasiti da svi gubici preko devet odsto, predstavljaju isključivo trošak EPCG, odnosno ne prelivaju se na račune građana”, rekli su iz kompanije.

U EPCG se nadaju da će nakon aktuelnih presuda nadležnih Sudova koji su odbacili tužbe građana zbog obračunavanja troškova gubitaka na prenosnoj i distributivnoj mreži, potrošači koji su smatrali da im se nešto neopravdano obračunava, shvatiti da su gubici na mreži neizbježan dio fizičkih procesa na provodnicima i da se obračunavaju u skladu sa relevantnim zakonima, kao svuda u svijetu.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com