Radak Kukavičić: Sezona je premašila očekivanja - Volim Podgoricu

Radak Kukavičić: Sezona je premašila očekivanja

Početkom ove godine, zbog krize na tržištu Rusije, najave su bile da nas očekuje teška turistička sezona na koju će se odraziti tada očekivani pad ruskog tržišta. Međutim, podaci Monstata i Nacionalne turističke organizacije govore da ova sezona premašuje očekivanja.

Kako je za Pobjedu rekla direktorica NTO Željka Radak Kukavičić, turistička sezona bilježi kontinuirani rast broja turista i ostvarenih noćenja.

Prema zvaničnim statističkim podacima Monstata, u Crnoj Gori u junu ove godine, ostvareno je 181.111 dolazaka turista, što je 12,8 odsto više u odnosu na jun 2014.

„Broj ostvarenih noćenja od 1.151.018 viši je za 15,6 odsto nego u istom mjesecu prošle godine. Od toga su 92,2 odsto noćenja ostvarili strani, a 7,8 odsto domaći turisti. Ukupno, od početka godine Crnu Goru je posjetilo 390.174 turista ili 13,78 odsto više nego u istom periodu prošle godine. U prvih pola godine ostvareno je 1.974.037 noćenja ili 13,68 odsto više nego u prvih pola godine 2014. godine“, tvrdi Radak Kukavičić.

Podaci drugih institucija i organizacija, takođe, potvrđuju da je ovogodišnja turistička sezona uspješna, kaže Kukavičić.

Uspješnu sezonu prati i nacionalni avio prevoznik Montenegro Airlines koji je, kako navodi Radak Kukavičić, za prvih šest mjeseci prevezao oko 231.000 putnika, što predstavlja rast od 4,8 odsto u o odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima lokalnih turističkih organizacija, turistička sezona i na sjeveru se odvija u dobrom pravcu.

„Ovog vikenda na Žabljaku boravi 19 odsto više turista, dok Kolašin bilježi povećanje od 18 odsto u odnosu na posmatrani period prethodne godine. Popunjenost hotelskih kapaciteta na Žabljaku veća je 24 odsto, dok Kolašin bilježi 35 odsto bolju popunjenost hotela u odnosu na posmatrani period prethodne godine“, kazala je Radak Kukavičić.

Kako navodi, Crna Gora postaje sve više prepoznata na međunarodnom tržištu po ponudi za aktivan odmor, ka čemu NTO posebno usmjerava svoje promotivne aktivnosti.

Kada su u pitanju cijene smještaja, hotelski smještaj na Žabljaku i Kolašinu, kako naglašava direktorica NTO, kreće se već od 22 eura po osobi na bazi polupansiona, dok se cijene privatnog smještaja kreću od osam do 15 eura, u zavisnosti od lokacije i kategorije.

Podaci Monstata u junu govore da je učešće u strukturi noćenja turista iz Rusije 39,8 odsto, a zatim slijede turisti iz Srbije sa učešćem od 20,8 odsto.

„Za nama je i Sea Dance festival koji je zabilježio porast inostranih posjetilaca od 70 odsto, a najveći broj pristigao je iz zemalja Zapadne Evrope, i to Velike Britanije, Francuske, Holandije i Belgije“, kazala je Radak Kukavičić.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com