Strahovi uništavaju štitnu žlijezdu: Jedina vježba koja podstiče hormon sreće! - Volim Podgoricu

Strahovi uništavaju štitnu žlijezdu: Jedina vježba koja podstiče hormon sreće!

Problemi sa štitnom žlijezdom povezani su s razvojem, odnosno sazrijevanjem. Predstavljaju veliku potrebu za širenjem, nezasitan apetit za životom, potrebu za uspjehom. Doživljavamo ih kao da nas nešto guši ili steže oko vrata. Ipak, mogu biti i znak pohlepe i prekomjernih očekivanja od sebe, piše Lovesensa.rs.

Bolesti štitne žlijezde mogu da nam ukazuju da se bojimo da nešto pustimo. Baš kao što joj ime kaže, ona trajno pokušava da poveća spremnost na odbranu i zaštitu, zato ukazuje i na konflikte. U nekim slučajevima ove bolesti simbolizuju razočaranje zbog neostvarene želje da od nekoga zavisimo, najpre od roditelja, a kasnije od partnera za kojim trčimo. Simptomatologija ukazuje na potištenost, zadržavanje osjećaja i strah od smrti.

Šta učiniti: Treba osvijestiti potisnutu potrebu za rastom i širenjem. Da bismo to ostvarili, moramo da se pokrenemo, da pojačamo tempo, da budemo budni i da koristimo prilike koje su nam date, da se usudimo na borbu i da idemo do vrha. Tegobe sa štitnom žlijezdom ukazuju na podvojenost između straha od smrti i velike volje za uspjehom i djelovanjem. Dobro je da priznate sebi i paniku, ali da ipak dopustite djelovanje.

Oboljele bolest poziva da stanu u centar vlastitog života sa svim njegovim mogućnostima. Oslobodite energiju zarobljenu u bolesti i unesite je u životnu borbu! Smanjena funkcija štitne žlijezde ukazuje na bijeg iz spoljašnjeg svijeta, skrivanje iza debelih zidova i nedostatak uzemljenja.

Da bismo se bolje nosili sa životnim teškoćama, slavni njemački ljekar i psihoterapeut dokor Ridiger Dalke nas savjetuje da svaki dan koristimo vježbu osmijeha. Svaki put kad se osmijehnemo, naše tijelo luči endorfine, tzv.hormone sreće, i zbog toga tumačenje naše stvarnosti može da postane pozitivno bez obzira na to kakve su okolnosti.

Probajte sljedeću vježbu: Zatvorite oči, prizovite u sjećanje situaciju u kojoj ste bili jako srećni i to vam sjećanje izaziva osmijeh. Zamislite kako osmijeh dolazi iz dubine i ulazi u vaše oči i lice koje postaje nježnije, blaže.

Pošaljite osmijeh u srce i zamislite kako se za njega otvara. Osjetite kako se područje oko srca širi i opušta. Dišite mirno i ravnomjerno i zamislite kako vaše srce širi nježnost. Završite vježbu i ponesite taj osjećaj u dan.

Ako se, pak, suočite s nekom zastrašujućom situacijom, zamislite kako se smiješite i pozdravljate strah. Tako vas strah neće opsijedati i vama zagospodariti, nego će da protekne i da nestane.

(Stil)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com