CBCG predstavila novi elektronski servis - Volim Podgoricu

CBCG predstavila novi elektronski servis

Centralna banka Crne Gore predstavila je novi elektronski servis kojim je omogućeno da sva pravna lica, preduzetnici i javni izvršitelji, od danas, putem interneta mogu pristupiti podacima iz sistema prinudne naplate i Centralnog registra transakcionih računa.

“Preduslov za korišćenje novih elektronskih servisa Centralne banke Crne Gore jeste posjedovanje kvalifikovanih digitalnih sertifikata i registracija na portal eCBCG (https://eportal.cbcg.me). Na taj način, u skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom, pristup portalu se vrši uz nedvosmislenu autentifikaciju i identifikaciju korisnika”, navodi se u saopštenju CBCG.

Kako su podsjetili, prošle godine je realizovan sličan projekat  elektronske aukcije državnih zapisa putem Aukcijske platforme Centralne banke.

“Prednosti takvog načina korišćenja usluga Centralne banke su višestruke. Svi sadašnji i potencijalni klijenti Centralne banke, bez obzira gdje se nalaze, mogu doći do neophodnih informacija i podataka na efikasan, bezbjedan i racionalan način. Korišćenjem portala eCBCG izvršnim povjeriocima će biti dostupni podaci o redosljedu njihovog potraživanja u evidenciji prioriteta a izvršnim dužnicima podaci o neizmirenim obavezama po izvršnim povjeriocima, o broju dana blokade računa kao i pregledi izvršenih, djelimično izvršenih i neizvršenih naloga”, saopšteno je.

Kako su naglasili, Javnim izvršiteljima će biti dostupni i podaci o brojevima transakcionih računa fizičkih lica kao izvršnih dužnika.

Korisničko uputstvo će biti objavljeno na internet stranici Centralne banke Crne Gore.

“Pristup podacima iz sistema prinudne naplate neće se naplaćivati do 31. decembra, dok će se pristup podacima iz Centralnog registra tarifirati shodno Odluci o utvrđivanju tarife po kojoj se obračunavaju naknade za vršenje usluga koje obavlja Centralna banka Crne Gore”, naglašeno je iz Centralne banke

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com