Ni roditelji više ne smiju “tjerati” djecu da se mole, kazna do 2.000 eura! - Volim Podgoricu

Ni roditelji više ne smiju “tjerati” djecu da se mole, kazna do 2.000 eura!

Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je u četvrtak utvrdila Vlada vjerskim zajednicama je omogućeno osnivanje vjerskih škola, ali su i predviđene određene kaznene odredbe.

Tako će se novčanom kaznom od 500 eura do 20.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice koje djeluje suprotno pravnom poretku Crne Gore, koje na bilo koji način primorava drugu osobu da postane ili ostane član vjerske zajednice, da učestvuje ili ne učestvuje u ispoljavanju vjeroispovijesti i da ne koristi prava koja mu kao građaninu pripadaju po zakonu; koje primorava ili sprječava drugu osobu da da prilog vjerskoj zajednici na osnovu svojih autonomnih propisa; osnuje vjersku školu za osnovno obrazovanje.

Nacrtom zakona, koji će tek biti na javnoj raspravi, a očekuje se i da izazove polemike, je navedeno da će se osoba koja na bilo koji način primora drugu da postane ili ostane član vjerske zajednice, da učestvuje ili ne učestvuje u ispoljavanju vjeroispovijesti i da ne koristi prava koja mu kao građaninu pripadaju po zakonu i osoba koje primorava ili sprječava drugu da da prilog vjerskoj zajednici na osnovu svojih autonomnih propisa kazniti novčanom kaznom od 30 eura do 2.000 eura.

“Preduzetnik koji na bilo koji način primora drugu osobu da postane ili ostane član vjerske zajednice, da učestvuje ili ne učestvuje u ispoljavanju vjeroispovijesti i da ne koristi prava koja mu kao građaninu pripadaju po zakonu kazniće se  novčanom kaznom od 150 eura do 6.000 eura”, navodi se u Nacrtu zakona.

Posebnom stavkom je naglašeno da će se novčanom kaznom od 30 eura do 2.000 eura kazniti za prekršaj roditelj odnosno staratelj koji vrši vjersku pouku suprotno odluci djeteta.

Istom kaznom kazniće se i vjerski službenik koji vrši vjersku pouku prema maloljetnicima koji nemaju saglasnost roditelja, odnosno staratelja, ili koji nijesu pristali na to, a stariji su od 12 godina.

Vjerske škole svih nivoa obrazovanja, osim osnovnog 

Nacrtom zakona se predviđa i da se vjerska pouka može izvoditi samo u objektima u kojima se vrše vjerski obredi i vjerski poslovi.

“Za učešće maloljetnika u vjerskoj pouci potrebna je saglasnost roditelja, odnosno staratelja, kao i njegova saglasnost ukoliko je stariji od 12 godina života. Vjerska pouka sa učenicima se može izvoditi samo u vremenu kad učenici nemaju nastavu u školi. Roditelji imaju pravo da vrše vjersku pouku svog djeteta u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima, poštujući njegov fizički i psihički integritet”, navodi se u Nacrtu zakona.

Registrovana vjerska zajednica može da za školovanje vjerskih službenika osnuje vjerske škole svih nivoa obrazovanja, osim osnovnog obrazovanja, kao i da osnuje domove za smještaj lica koja se školuju u tim ustanovama.

“Vjerska zajednica samostalno utvrđuje obrazovni program vjerske škole, sadržinu udžbenika i priručnika, utvrđuje uslove za nastavno osoblje”, naglašava se u Nacrtu zakona.

Nadzor u odnosu na usaglašenost obrazovnih programa i sadržaja udžbenika i priručnika sa Ustavom i zakonom, vrši organ državne uprave nadležan za poslove prosvjete.

“Odgovorna osoba u vjerskoj školi je dužna da stavi na raspolaganje sve potrebne podatke za vršenje nadzora organu, kao i da u roku koji je odredio taj organ ispravi utvrđene nepravilnosti”, ističe se u Nacrtu zakona.

Dalje se navodi da vjerska škola osnovana u skladu sa ovim zakonom može izvoditi javno važeće obrazovne programe, ako je dobila licencu u skladu sa propisima iz oblasti obrazovanja.

“Vjerska škola koja je licencirana, odnosno akreditovana kao obrazovna ustanova, imaće pravo na finansiranje iz državnog budžeta, srazmjerno broju učenika, u skladu sa zakonom”, naglašava se u Nacrtu zakona.

Posebno je precizirano da će nastavu u vjerskoj školi moći da izvode samo crnogorski državljani.  U vjerskoj školi će, kako je pojašnjeno, nastavu moći da izvode i stranci ali pod uslovima utvrđenim posebnim zakonom.

Podsjećamo već je objavljeno da novim Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti nije obavezna registracija vjerskih zajednica, dok je plaćanje poreza obavezno za one vjerske zajednice koje žele da ostvare profit.

“Registracija vjerskih zajednica nije obavezna, ona je dakle dobrovoljna i sprovodi se uz potpuno poštovanje slobode vjeroispovijesti, autonomije i interesa vjerskih zajednica i u skladu sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti. Registar će na jednom mjestu objediniti sve relevantne podatke za sve registrovane vjerske zajednice u Crnoj Gori i tako će uvesti red u ovoj oblasti. Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovjesti je predviđeno da ovaj registar vodi Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a ne, kao do sada, MUP”, objasnio je ranije pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Dragutin Papović.

 

(cdm)

1 komentar

  1. I enjoy brain-stimulating content like this. I have no issue with any of the information here. I agree with a good deal of the points mentioned in this excellent article.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com