Ultimativni vodič: Šta jesti prije trčanja? - Volim Podgoricu

Ultimativni vodič: Šta jesti prije trčanja?

“Gorivo za naše mišiće je od vitalne važnosti za cio optimalni performans. Glavni izvor goriva za mišiće su ugljeni hidrati, koji se skladište u mišićima i jetri kao glikogen, što tijelo koristi za energiju.”, kaže Kolins.

KOLIKO DUGO PRIJE TRENINGA (NE) TREBA DA JEDEM?

Generalno, oko dva do četiri sata prije trčanja možete da jedete veliki obrok i da dozvolite tijelu da svari hranu, a ako imate manji obrok, onda je dovoljno da sačekate od 30 minuta do dva sata prije nego što krenete na trčanje.

Za grickalice koje će vam podići energiju prije trčanja, fokusirajte se na male grickalice s ugljenim hidratima, a koje imaju visok glikemijski indeks, jer se one brže vare i apsorbuju.

Savršene grickalice prije, tokom i nakon trčanja su voćni kolači i različiti šejkovi.

Šta kaže nauka: brzo ili sporije trčanje?

Kao generalno pravilo, hrana sa niskim glikemijskim indeksom je najbolje da se jede kao dio vašeg obroka dok trenirate, jer njihova energija se oslobađa mnogo sporije u krvotok i obezbijediće vam dugoročnu energiju.

DA LI TREBA DA JEDEM RANO UJUTRU PRIJE TRČANJA?

Ako je to moguće, trebalo bi da jedete prije jutarnjeg trčanja, pogotovo ako ste planirali da trčite duže od sat vremena.

Rano ujutru, ako se probudite dva sata prije treninga, dobra opcija za obrok su ovsena kaša, tost sa cijelim zrnima žitarica i jaja, musli, đevrek,mafini ili smoothie.

Ako na trčanje idete pravo iz kreveta, onda pokušajte sa manjim grickalicama koje će vam brzo obezbijediti energiju, kao što su sušeno ili svježe voće, orašasti plovdovi ili sjemenke ili šejk.

Ako vam je teško da prvo jedete, pa da idete na trening, onda povećajte unos ugljenih hidrata veče prije treninga, kako bi vašu vašim mišićima još uvijek postojala zaliha energije.

ŠTA TREBA DA IZBJEGAVAM PRE TRČANJA?

Kako biste obezbijedili dovoljno goriva za vaše mišiće, hrana treba da bude bogata ugljenim hidratima, ali treba da izbjegavate hranu koja vam izaziva neugodnost ili čini da osjećate težinu u stomaku kada krenete da vježbate.

Dva do četiri sata prije trčanja izbjegavajte hranu, koja može da izazove grčeve i dijareju.

Obavezno izbjegavajte:

  • hranu koja je puna vlakana
  • ekstremno masne namirnice
  • mnogo začinjenu hranu
  • previše kofeina
  • alkohol

KOLIKO PRIJE VAŽNE TRKE (NE) TREBA DA JEDEM?

Ako idete na važnu trku ili maraton, dva do četiri sata prije trke pojedite obrok, a među najboljim izborima su:

  • palačinke sa topingom, od voća i orašastih plodova
  • ovsena kaša s mlijekom ili sojinim mlijekom
  • musli sa mlijekom ili sojinim mlijekom
  • hljeb sa žitaricama i jaja
  • voćna salata i nemasni grčki jogurt
  • mafini
  • cijeđeni sok ili smoothie

(Men's Health)

2 komentara

  1. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Safari. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com